Lidostā «Rīga» noslēdzies lidlauka infrastruktūras rekonstrukcijas projekts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Starptautiskajā lidostā «Rīga» ir realizēts Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda projekts «Starptautiskās lidostas «Rīga» infrastruktūras attīstība», kura laikā pēdējos divos gados paveikti nozīmīgi infrastruktūras rekonstrukcijas darbi, kā rezultātā paaugstināta lidojumu drošība, uzlaboti vides apstākļi un palielināta lidlauka kapacitāte.

Kohēzijas fonda projekts ir vērienīgākais lidlauka infrastruktūras rekonstrukcijas projekts kopš 1974.gada, kad lidosta «Rīga» tika nodota ekspluatācijā. Būvdarbus veica uzņēmumi «FCC, Hochtief un ACB», SIA «Binders», SIA «Merks», PS «ACB&Strabag». Savukārt būvuzraudzību nodrošināja SIA «Provia», SIA «P.M.G.» un SIA «Būvju profesionālā uzraudzība».

Būvprojektus izstrādāja uzņēmumi «Nams/Cowi Latvia/ Aviaplan», «AAC Aviation&Airport Consult GmbH», «Provia» un SIA «Inženieru birojs «Būve un forma«».

Projekts īstenots no 2010.gada 4.augusta līdz 2015.gada 31.decembrim. Tā kopējās attiecināmās izmaksas ir 93 026 375 eiro, tajā skaitā Kohēzijas fonda finansējums 57 711 137 eiro, valsts budžeta finansējums 11 594 672 eiro un lidostas «Rīga» finansējums 23 720 567 eiro.

Lidostas valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš norādīja, ka lidlauka infrastruktūras rekonstrukcijas rezultātā lidosta var piedāvāt drošākus un kvalitatīvākus pakalpojumus aviokompānijām un pasažieriem, tādējādi palielinot lidostas konkurētspēju reģionā.

Projekta gaitā tika veikti vairāki darbi - skrejceļa seguma virskārtas renovācija, skrejceļa lidjoslas pastiprināšana, divu jaunu manevrēšanas ceļu izbūve, lidlauka uguņu sistēmas rekonstrukcija atbilstoši II kategorijas prasībām, peronu Nr.1, Nr.2 un Nr.3 rekonstrukcija, divu pretapledošanas apstrādes laukumu izbūve, lietus notekūdeņu atvades sistēmas un lidlauka drenāžas izbūve, transportlīdzekļu mazgāšanas angāra izbūve, atkritumu savākšanas angāra izbūve, manevrēšanas ceļu C un G vienkāršotā renovācija, jauna ugunsdzēsēju depo izbūve, iegādātas iekārtas drošības pasākumiem un aviācijas glābšanas un ugunsdzēšanas specializētā automašīna.

Projektā realizēto aktivitāšu rezultātā pērn no lidostas «Rīga» nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ netika novirzīts neviens reiss, pēc lidostas aprēķiniem, ielidojošo gaisa kuģu siltumnīcas efekta gāzu emisijas pērn samazinātas par vairāk kā 700 tonnām, par 46% samazināts nešķiroto atkritumu apjoms uz vienu pasažieri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu