Kariņš: ir bažas, ka daļā ES valstu «Gazprom» ir monopols

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Ir bažas, ka daļā Eiropas Savienības (ES) valstu eksistē Krievijas valstij piederošā koncerna «Gazprom» monopols, sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš («Vienotība»).

Viņš norādīja, ka Eiropas Komisija (EK) piedāvā likumprojektu, kas paredz, ka EK būtu likumīgas tiesības pārbaudīt ne tikai līgumus starp ES dalībvalstīm un, piemēram, Krievijas kompāniju «Gazprom», bet arī ES lielajām kompānijām un «Gazprom». Eiroparlamentārietis prognozēja, ka EP piekritīs šādai normai, bet «cīņa izvērtīsies starp EP un ES dalībvalstīm, kurās dažādu iemeslu dēļ varētu būt pretestība».

Kariņš pauda, ka, no vienas puses, daļai valstu varētu būt attieksme, ka nav vajadzības kādam citam pētīt kompānijas, jo to var darīt pašas valstis. «Te bažas ir par datu konfidencialitāti. Jautājums ir par to, kā likumā paredzēt konfidencialitātes uzturēšanu, vienlaikus izanalizējot līgumus. Vienkārši EK vēlas saprast – ir vai nav saslēgtie līgumi pretrunā ar Eiropas likumdošanu. Ir bažas, ka daļā līgumu varētu būt paredzētas monopoltiesības,» tā Kariņš.

Savukārt uz jautājumu, par kurām ES valstīm ir lielākās bažas šajā jomā, Kariņš atbildēja: «To vēl nevar pateikt. Vēsturiski, kad tika pārskatīti līgumi starp ES valstīm un trešo valstu gāzes piegādātājiem, viskrasākie iebildumi pret to bija Vācijai, Francijai un Itālijai. Runājot par trešo valstu piegādātājiem, ar to parasti tiek saprasts «Gazprom». Tagad ir saprasts, ka ar valstu kontroli šajā jomā nepietiek, un ir nepieciešams pārskatīt lielo kompāniju līgumus.»

Jau ziņots, ka perspektīvā varētu tikt pieņemta norma, kas ļautu EK pārbaudīt lielo Eiropas kompāniju noslēgtos gāzes piegādes līgumus ar «Gazprom».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu