Bezdarbs ASV janvārī sarūk līdz 4,9%

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Bezdarbs ASV janvārī saruka līdz 4,9%, kas ir par 0,1 procenta punktu mazāk nekā decembrī un ir zemākais līmenis kopš 2008.gada sākuma, piektdien paziņoja ASV Darba ministrija.

Pirms tam bezdarbs ASV trīs mēnešus pēc kārtas saglabājās 5% līmenī.

Kopumā janvārī tika radīts 151 tūkstotis jaunu darbavietu, kas ir mazāk nekā iepriekšējos mēnešos, jo kompānijas samazināja strādājošo skaitu izglītībā un transportā, kā arī pagaidu darbiniekus. Jauni darbinieki tika pieņemti ražošanā, mazumtirdzniecībā un sabiedriskās ēdināšanas sektoros.

Ministrija arī paziņoja, ka pārskatītie dati liecina, ka decembrī jauno radīto darbavietu skaits bija 262 tūkstoši, bet novembrī darba devēji radīja 280 tūkstošus darbavietu.

Globālās finanšu problēmas un nestabilais akciju tirgus ir nobremzējis ASV ekonomikas izaugsmi, tomēr janvāra darba tirgus dati liecina, ka strādājošo darba samaksa pieaug, neskatoties uz izlaides sarukumu vairākos sektoros.

Vidējā alga ASV janvārī bija 25,39 ASV dolāri (22,7 eiro) stundā, kas ir par 2,5% vairāk nekā pagājušā gada pirmajā janvārī.

Patērētāji savos izdevumos, šķiet, ir elastīgi, lai gan vairākus ekonomikas sektorus ASV negatīvi ietekmē izaugsmes palēninājums Ķīnā, lejupslīde Brazīlijā un ekonomikas vājums Eiropā.

Bezdarbnieku vai darbu meklējošo skaits ASV janvārī saruka līdz 7,8 miljoniem cilvēku pretstatā 7,9 miljoniem cilvēku mēnesi iepriekš, kas izraisīja arī bezdarba līmeņa kritumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu