SFV pauž bažas par Ukrainas ekonomikas ministra demisijas iemesliem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Ukrainas ekonomikas ministra Aivara Abromaviča pēkšņā demisija, par kuras iemeslu viņš nosauca valdības korupciju, ir satraucoša zīme Ukrainas starptautiskā aizdevuma programmai, ceturtdienas vakarā paziņoja Starptautiskā valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīna Lagarda.

«Viņa nesen paziņotā atkāpšanās rada bažas,» Lagarda sacīja interneta preses konferencē, atbildot uz jautājumu par Abromaviča trešdienas demisiju, ar kuru viņš protestējis pret ietekmes izmantošanu un valsts korupciju.

«Ja apgalvojumi, kurus viņš izsaka savā atkāpšanās paziņojumā, ir korekti, tad tas acīmredzot norāda uz to, ka pretkorupcijas pasākumi, kurus valdība apņēmās veikt, vēl nedarbojas,» sacīja SVF vadītāja.

SVF ir galvenais finansējuma avots Ukrainas ekonomikas glābšanai, kamēr valsts cīnās ar dažādām krīzēm, tostarp preču cenu krišanos un jaunu Krievijas noteiktu tirdzniecības embargo.

SVF starptautiskā aizdevuma programma Ukrainai 17,5 miljardu ASV dolāru apmērā ir ar nosacījumu, ka valdībai jāīsteno ekonomikas reformas un jāapkaro korupcija.

«Šajā jomā vajag vairāk progresa,» sacīja Lagarda.

«Ir jāizdara daudz darba, un tas jāveic sparīgi, jo Ukrainas iestādēm ir atbildība ne tikai pret Ukrainas tautu, bet arī pret starptautisko sabiedrību,» teica SVF vadītāja.

Rietumvalstu neapmierinātību ar Abromaviča demisiju palielina fakts, ka viņš ir ceturtais uz reformām noskaņotais ministrs, kurš iesniedzis atlūgumu, kopš Ukraina pēc 2014.gada revolūcijas izbeidza prokrievisku kursu un sāka tiekties uz Eiropu.

Abromavičs trešdien paziņoja, ka nolēmis atkāpties no ekonomiskās attīstības un tirdzniecības ministra amata, kā iemeslu minot atbalsta trūkumu un aktīvu pretdarbību viņa komandas veiktajām reformām. Viņš vainoja ministrijas darba bloķēšanā parlamenta deputātu Igoru Konoņenko no «Petro Porošenko bloka» frakcijas.

Vairāki Ukrainas ministri ceturtdien valdības ārkārtas sēdē atsauca savus demisijas paziņojumus, bet Abromavičs savu lēmumu atkāpties nemainīja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu