LVRA: lielākais ēnu ekonomikas īpatsvars viesnīcu biznesā ir apartamentu segmentā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Latvijā lielākais ēnu ekonomikas īpatsvars viesnīcu biznesā ir apartamentu segmentā, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» atzina Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) vadītājs Jānis Vālodze.

«Tendence, kura Latvijā, diemžēl, ir pilnīga ēnu ekonomika un neparādās nevienā statistikā, ir apartamenti. Tie spēlē arvien lielāku lomu un tiek diezgan labi rezervēti. Ja mēs atveram vietni «booking.com» un paskatāmies Rīgu, tad parādās kādas 450 naktsmītnes. No tām tikai simts ir viesnīcas. Pārējais – ir arī hosteļi, bet lielākoties tie ir apartamenti. Protams, ka istabu skaits tur nav tik liels kā viesnīcās, bet tik mazā tirgū kā Rīga tas jebkurā gadījumā veido zināmu īpatsvaru,» skaidroja Vālodze.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka tā ir liela problēma visās valstīs. «Ir dažas pilsētas, kuras to ir sakārtojušas, bet ļoti skarbā veidā. Piemēram, Ņujorkā dzīvokli drīkst izīrēt uz ne mazāku termiņu kā 30 dienas. Ikviens darījums, kad apartaments tiek izīrēts uz īsāku termiņu, ir nelikumīgs. Arī Barselona ir ļoti precīzi nodefinējusi, kādā veidā drīkst izīrēt apartamentus,» atzīmēja LVRA vadītājs.

Tostarp Vālodze atzina, ka daudziem cilvēkiem labāk patīk dzīvot apartamentos nevis viesnīcas numurā. «Šajā idejā jau nav nekas slikts, tomēr mūsu pozīcija ir tāda, ka spēles noteikumiem ir jābūt vienādiem. Ja apartamentu īpašnieks pēc būtības piedāvā viesnīcas pakalpojumus, tad šim pakalpojumam ir jābūt reģistrētam, par šo rūpalu ir jābūt nomaksātiem nodokļiem, jābūt visām nepieciešamajām licencēm, viesi ir jāreģistrē – kas īpaši būtiski ir šodienas situācijā -, ir jābūt saskaņojumam ar ugunsdzēsējiem, ja tiek nodrošināta ēdināšana – ar Pārtikas un veterināro dienestu, jāveic likumos noteikto nodevu maksājumus autortiesību un blakustiesību jomā,» uzskaitīja Vālodze.

LVRA ir dibināta 1993.gadā un apvieno naktsmītnes un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus profesionālai sadarbībai. Asociācijā ir vairāk nekā 200 biedru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu