Latvijā 2017.gadā varētu izplatīties bezkontakta karšu norēķini

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Piecas Latvijas bankas izstrādā vienota risinājuma koncepciju, kas nodrošinās plašu bezkontakta karšu pieņemšanu, ietverot arī atlaižu un pabalstu ērtu saņemšanu, rūpējoties par sociāli mazaizsargātajām grupām. Prognozēts, ka Latvijas iedzīvotājiem šis risinājums būs pieejams no 2017.gada, informēja maksājuma karšu konsultāciju kompānijas «VediCard» valdes locekle Ludmila Bērziņa.

Sākotnēji risinājumu plānots ieviest sabiedriskajā transportā visā Latvijā, pēc tam arī tirdzniecības vietās, skolās un citviet, kur norēķinos tiek izmantotas nelielas summas.

Projektā ir iesaistījušās «Swedbank», «SEB banka», «Citadeles» banka, «DNB banka» un «Norvik banka» sadarbībā ar maksājuma karšu konsultāciju kompāniju «VediCard», kas ir EPCA («European Payment Consultancy Association») pārstāvis Baltijas valstīs.

Patlaban ir noslēdzies atlaižu administrēšanas risinājuma koncepcijas izstrādes posms bezkontakta karšu izmantošanai un bankas izskata potenciālo pakalpojuma sniedzēju piedāvājumus. Interesi par pakalpojumu sniegšanas iespējām un risinājuma nodrošināšanu ir izrādījušas tādas kompānijas kā «First Data Latvia», «Verifone Baltic», «Complete Payment Systems» un «ZZDats».

Tiek plānots, ka jaunajai sistēmai bez šķēršļiem varēs pievienoties jebkura banka, tādējādi nodrošinot augstu konkurenci noteiktajā tirgus segmentā, informēja Bērziņa. Šādu risinājumu varēs izmantot ikviens bankas klients, kurš savā bankā būs saņēmis bezkontakta maksājumu karti. Risinājums būs atbilstošs starptautisko karšu organizāciju «Visa» un «Mastercard» nosacījumiem.

«Primāri skatīsimies uz iespējām sadarboties ar starppilsētu pasažieru pārvadātājiem, nodrošinot iespējas iedzīvotājiem saņemt valsts subsidētās atlaides, bet paralēli noteikti veiksim pārrunas ar pašvaldībām, lai ieviestu šo sistēmu arī citās Latvijas pilsētās. Ņemot vērā, ka projekts vēl ir izstrādes stadijā, pagaidām neesam noslēguši konkrētus sadarbības līgumus, taču vairākas pašvaldības ir izrādījušas interesi būt kā pirmās šīs sistēmas ieviesējas,» aģentūrai LETA sacīja «Swedbank» Naudas plūsmas un e-produktu vadības daļas vadītāja Beāte Krauze.

Bērziņa skaidroja, ka topošā risinājuma būtiskākā priekšrocība - nebūs vajadzīgas īpašas kartes, derēs jebkura jau izsniegtā bezkontakta karte («Visa» vai «MasterCard»), līdz ar to kartes lietotājam nebūs nekādu papildu izdevumu vai neērtību. Sabiedriskajā transportā jaunā sistēma nodrošinās ne tikai norēķinus, bet arī braukšanas atvieglojumu saņemšanu tiem, kuriem šādi atvieglojumi pienākas. Tā nodrošinās efektīvu braukšanas maksas atvieglojumu pārvaldību, ļaujot valstij ietaupīt aptuveni piecus miljonus eiro gadā.

Savukārt valsts, pašvaldības un pārvadātāji iegūs iespēju efektīvi pārvaldīt atlaižu sistēmu, samazināt skaidras naudas apkalpošanas izmaksas, kā arī nodrošināt veselīgu konkurenci norēķinos par sabiedriskā transporta pakalpojumiem. Papildus jaunā risinājuma koncepcija ļauj nākotnē to izmantot visu iedzīvotājam atlaižu un pabalstu vadībai, izmantojot katra iedzīvotāja rīcībā esošo maksājumu karti, informēja Bērziņa.

Bezkontakta karte ir maksājumu karte, ar kuru norēķini tiek veikti, pietuvinot to pie nolasīšanas ierīces. Nelielām summām pirkumus var veikt, neievadot kodu.

EPCA ir Eiropas maksājumu konsultantu asociācija, kurā apvienojušies 15 uzņēmumi, kuru darbība sekmē maksājumu sistēmas attīstību saskaņā ar pastāvošajiem regulējumiem un normām. Asociācija cieši sadarbojas ar Eiropas institūcijām un starptautiskajām maksājumu organizācijām, tādām kā «Visa» un «Mastercard».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu