Aptauja: IIN atmaksu par uzkrājumu veidošanu izmanto katrs trešais krājējs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atmaksu par uzkrājumu veidošanu izmanto katrs trešais iedzīvotājs, kurš uzkrāj līdzekļus, pavēstīja «Swedbank» ārējās komunikācijas vadītāja Vineta Savicka, atsaucoties uz bankas veikto aptauju.

Viņa norādīja, ka atbilstoši likumiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri veido uzkrājumus privātajai pensijai, kā arī veic iemaksas dzīvības apdrošināšanā ar līdzekļu uzkrāšanu, ir iespēja saņemt IIN atmaksu, taču to izmanto 29%. Savukārt 2012.gadā IIN atmaksu par uzkrājumu veidošanu izmantoja katrs desmitais (12%) iedzīvotājs.

Aptaujas dati liecina, ka visbiežāk valsts piedāvāto iespēju saņemt IIN atmaksu izmanto iedzīvotāji vecumā pēc 40 gadiem (35%). Gandrīz piektā daļa (18%) no visiem respondentiem to saņem par iemaksām dzīvības apdrošināšanā ar līdzekļu uzkrāšanu, savukārt 13% - par iemaksām privātajā pensiju fondā.

Vienlaikus vairāk nekā trešā daļa (36%) iedzīvotāju aptaujā norādījuši, ka nav informēti par iespēju saņemt IIN atmaksu par uzkrājumu veidošanu.

Iedzīvotāji, kuri veido uzkrājumus pensiju trešajā līmenī, kā arī dzīvības apdrošināšanā ar līdzekļu uzkrāšanu, var izmantot valsts nodrošināto iespēju saņemt IIN atmaksu no veiktajām iemaksām, kas nepārsniedz 10% no gada bruto algas. Nodokļu atmaksu var saņemt, Valsts ieņēmumu dienestā iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Šobrīd Latvijā IIN ir 23%.

Pēc aktīvu apmēra «Swedbank» ir lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu