Latvijā reģistrēti 47 000 mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijā decembra sākumā sākumā bija reģistrēti 47 042 mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotā informācija.

No 2010.gada 1.septembra, kad nodoklis tika ieviests, līdz 2015.gada 1.decembrim pieteikumus mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusam ir iesnieguši 70 065 nodokļu maksātāji, tostarp 67 419 pieteikumi ir apstiprināti, 1695 ir noraidīti, bet 173 vēl nav izskatīti. Vienlaikus 778 pieteikumi vairs nav aktuāli (šajā kategorijā iekļauti kļūdaini ievadītie dati, kā arī ja uzņēmums pārdomājis, pirms VID lēmumu pieņēmis, vai arī dienests sākotnēji nolēmis mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusu piešķirt, taču vēlāk šo lēmumu atcēlis).

No visiem iesniegtajiem pieteikumiem mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusam 38 329 pieteikumi iesniegti VID, bet 31 736 - Uzņēmumu reģistrā.

Pēc VID datiem, 19 910 uzņēmumiem mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statuss ir atņemts, jo nav izpildīti likumā noteiktie kritēriji, kas nepieciešami mikrouzņēmumiem.

Mikrouzņēmumu nodoklis 9% apmērā no apgrozījuma ieviests kopš 2010.gada 1.septembra. Atbilstoši Saeimas lēmumam no 2017.gada mikrouzņēmumiem ar apgrozījumu līdz 7000 eiro likme būs 5%, bet mikrouzņēmumiem ar apgrozījumu no 7000,01 līdz 100 000 eiro par saimnieciskās darbības pirmo, otro un trešo taksācijas gadu kopš mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) maksātāja statusa iegūšanas likme būs 5%, bet no saimnieciskās darbības ceturtā taksācijas gada kopš MUN maksātāja statusa iegūšanas likme būs 8%.

Par mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju var kļūt individuālais komersants, individuālais uzņēmums, zemnieku vai zvejnieku saimniecība, kā arī cita fiziskā persona, kas reģistrēta VID kā saimnieciskās darbības veicējs vai ar ierobežotu atbildību (SIA), kas atbilst vairākiem kritērijiem, proti, mikrouzņēmumu dalībnieki var būt tikai fiziskas personas, turklāt SIA dalībnieki vienlaikus ir arī valdes locekļi. Mikrouzņēmumu apgrozījums kalendārā gada laikā nedrīkst pārsniegt 100 tūkstošus eiro, savukārt darbinieku skaits šādos uzņēmumos var būt ne vairāk kā pieci cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu