Cilvēkiem liela interese par divu eiro piemiņas monētu ar stārķa attēlu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šorīt cilvēki izrāda lielu interesi par jauno divu eiro piemiņas monētu ar stārķa attēlu.

Neilgi pirms atvēršanas Latvijas Bankas kasēs bija izveidojusies aptuveni 250-300 cilvēku rinda, pirmie interesenti bankas telpās tika ielaisti jau īsi pēc plkst.6.30, informēja centrālās bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Viņš vērsa uzmanību, ka divu eiro stārķa monētu, kas, gluži tāpat kā citas piemiņas monētas, nokaltas viena miljona tirāžā, pietiks visiem interesentiem. Līdzšinējā pieredze liecina, ka jau pēc pāris stundām ažiotāža būs rimusi un rindas mazinājušās. Tā notika ar abām iepriekšējām divu eiro piemiņas monētām, kas bija veltītas Eiropas Savienības prezidentūrai un Eiropas Savienības karoga jubilejai.

Latvijas Banka noteikusi iegādes limitus numismātikas produktiem, lai tos varētu iegādāties pēc iespējas plašāks interesentu loks. Vienam klientam tiek pārdotas līdz desmit stārķa monētām suvenīriesaiņojumā (monēta kartītē), kā arī līdz desmit apgrozības monētu komplektiem (astoņas apgrozības monētas un stārķa monēta).

Pašu piemiņas monētu var apmainīt bez limita. Saskaņā ar vispārējiem skaidras naudas nominālu apmaiņas noteikumiem var mainīt līdz 250 monētām bez maksas un līdz 500 monētām bez īpašas pieteikšanas.

Kā ziņots, šodien apgrozībā laistajā divu eiro piemiņas monētā ar stārķa attēlu pārdzimis mākslinieces Olgas Šilovas veidotais ligzdu vijošā stārķa tēls, ar kuru Latvijas Banka savulaik sāka īpaša dizaina viena lata apgrozības monētu sēriju.

Monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā un citās eirozonas dalībvalstīs. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda - ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Latvijas Banka informē, ka 10 000 monētu iespējams iegādāties «Brilliant Uncirculated» kvalitātē īpašā suvenīriesaiņojumā, cena Latvijas Bankas kasēs - 7,3 eiro. Tāpat pieejami īpaši eiro apgrozības monētu komplekti ar astoņām Latvijas eiro apgrozības monētām, kā arī stārķa piemiņas monētu «Brilliant Uncirculated» kvalitātē. Šo komplektu cena Latvijas Bankas kasēs - 19 eiro. Pieejami 10 000 eksemplāru.

Jaunās divu eiro monētas kaltas Lietuvas kaltuvē «Lietuvos monetų kalykla».

Kā ziņots, eirozonas valstij ir tiesības katru gadu emitēt divas īpaša dizaina divu eiro apgrozības monētas jeb piemiņas monētas, kā arī vēl vienu piemiņas monētu kalt vairāku eirozonas valstu kopīgā programmā. Šogad visu eirozonas valstu kopīgā programmā Latvijas Banka emitējusi divu eiro piemiņas monētu «Eiropas Savienības karogam 30».

Latvijas Banka pirmo eiro piemiņas monētu izdeva pērn, un tā bija veltīta Rīgai - kultūras galvaspilsētai. Šogad februārī Latvijas Banka izdeva Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā veltītu divu eiro piemiņas monētu.

Nākamgad eiro piemiņas monētā pārdzims mākslinieka Gunāra Lūša veidotais govs tēls, kas kā zemes un lauku simbols ilgus gadus rotāja divu latu apgrozības monētas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu