SVF iekļauj Ķīnas juaņu SDR valūtu grozā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) pirmdien iekļāva Ķīnas nacionālo valūtu juaņu speciālo aizņēmuma tiesību (SDR) valūtu grozā.

SVF izpilddirektore Kristīne Lagarda nosauca SVF valdes pieņemto lēmumu par «nozīmīgu pagrieziena punktu Ķīnas ekonomikas integrācijai globālajā finanšu sistēmā».

«Tas ir arī atzinums progresam, ko Ķīnas amatpersonas pēdējo gadu laikā ir paveikušas, lai reformētu Ķīnas monetāro un finanšu sistēmu,» viņa piebilda.

Lagarda uzsvēra, ka juaņas iekļaušanai SDR vajadzētu palīdzēt Ķīnai turpmāk atvērt savu ekonomiku.

«Šo centienu turpināšana un padziļināšana nostiprinās starptautisko monetāro un finanšu sistēmu, kas savukārt veicinās Ķīnas un pasaules ekonomikas izaugsmi un stabilitāti,» viņa piebilda.

Ķīna, kas ir pasaulē otrā lielākā ekonomika, pērn lūdza juaņas iekļaušanu SDR grozā, tomēr tā tika uzskatīta par pārāk cieši kontrolētu. Tomēr Ķīnas valūta spēja izpildīt kritēriju, kas paredz, lai tā tiktu plaši izmantota.

SVF valdes lēmums tika prognozēts pēc tam, kad fonda eksperti novembra sākumā bija paziņojuši, ka Ķīnas varas iestādes ir spērušas vajadzīgos soļus, lai juaņu varētu uzskatīt par «brīvi lietojamu» valūtu, un Lagarda atbalstīja ekspertu rekomendāciju iekļaut juaņu SDR grozā.

SDR ir virtuāla valūta, kuru SVF var izmantot ārkārtas aizdevumiem, un SVF dalībvalstis to var izmantot savu rezervju atbalstīšanai krīzes laikā.

SVF valūtu grozā līdz šim ietilpa ASV dolārs, eiro, Japānas jena un Lielbritānijas mārciņa. Grozs tiek pārskatīts ik pēc pieciem gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu