Piecas ārvalstu kompānijas pauž interesi par Polijas pirmās AES būvniecību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Piecas ārvalstu kodolenerģētikas kompānijas ir paudušas interesi par iespēju būvēt Polijas pirmo atomelektrostaciju (AES), pirmdien paziņoja valsts uzņēmums, kas atbildīgs par projektu.

Interesi par AES būvniecību ir paudušas EDF/«Areva» no Francijas, «Westinghouse» no ASV, «SNC-Lavalin Nuclear» no Kanādas, KEPCO no Dienvidkorejas, kā arī ASV un Japānas «GE Hitachi», vēstīja Polijas laikraksts «Rzeczpospolita».

«Mēs uzaicināsim piecus konsorcijus, kas pauduši interesi piedalīties procesā,» laikraksts citēja Polijas valsts enerģētikas kompānijas vadītāja Jaceka Cihoša teikto.

AES jauda tiek lēsta 3000 megavatu apmērā, un tās celtniecības izmaksas varētu sasniegt no 40 līdz 60 miljardiem Polijas zlotu (deviņi līdz 14 miljardi eiro).

Tiek prognozēts, ka Polija līdz gada beigām izsludinās konkursu par AES būvniecību, un līdz nākamā gada vidum varētu nosaukt trīs iespējamos būvniekus.

Polija šobrīd 87% no sev nepieciešamās elektroenerģijas saražo, izmantojot ogles, bet tai jādiversificē energoavoti, lai ierobežotu siltumnīcas efektu iztaisošo gāzu izmešus.

Polija 2013.gadā paziņoja, ka līdz 2035.gadam uzbūvēs divas AES. Pirmajai bija jāsāk darboties 2024.gadā, bet eksperti uzskata, ka tās darbības sākšana tiks atlikta par vairākiem gadiem.

Polijas jaunā konservatīvā premjerministre Beāta Šidlo ir paudusi skepsi par AES būvniecību, tā vietā atbalstot ogļu izmantošanu elektroenerģijas ražošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu