9 miljonus eiro paredz pedagogu atalgojuma reformai un 10 miljonus mediķu algām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima šodien atbalstīja ierosinājumu nākamā gada valsts budžetā ieplānot 9 miljonus eiro pedagogu atalgojuma reformai, kā arī paredzēt 10 miljonus eiro mediķu algām. Deputāti atbalstīja priekšlikumu rezervēt 9 miljonus eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai nodrošinātu pedagogu darba samaksas reformas ieviešanu valsts, pašvaldību un privātajās izglītības iestādēs no 2016.gada 1.septembra.

Savukārt Veselības ministrijai piešķirti papildu 10 miljoni eiro ārstniecības personu un pārējo veselības aprūpes sistēmā nodarbināto darba samaksas nodrošināšanai atbilstoši minimālās mēneša darba algas pieaugumam no 360 eiro līdz 370 eiro.

27.novemrī notika izglītības darbinieku brīdinājuma streiks. Streikā piedalījās gan vispārizglītojošās skolas, gan pirmsskolas izglītības iestādes, gan sporta skolas, gan internātskolas, gan arī augstskolas un zinātnes iestādes.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) izvirzīja divas prasības. Pirmkārt, novirzīt rezervētos deviņus miljonus eiro esošo noteikumu pilnveidei, lai uzlabotu darba samaksas nosacījumus visiem nozarē strādājošajiem, īpaši uzsverot pirmsskolas, mazo skolu, atbalsta personāla stāvokļa uzlabošanas nepieciešamību. Otrkārt, arodbiedrība prasīja nodrošināt finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei.

Savukārt Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) panākusi vienošanos ar Veselības ministriju (VM) un tomēr nestreikos. LVSADA vadītājs Valdis Keris iepriekš pauda - lai gan papildu nauda jeb vairāk par solītajiem 10 miljoniem eiro mediķu algu pieaugumam nav saņemta, arodbiedrība tomēr izlēmusi nestreikot. Kā norādīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), ministrija kopā ar mediķu arodbiedrību veidos darba grupu, kura strādās, lai nākamgad atrastu papildu līdzekļus algu pieaugumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu