Lauku zemes īpašniekiem ierobežos nekustamā īpašuma nodokļa sloga pieaugumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), lai lauku zemes īpašniekiem ierobežotu NĪN sloga pieaugumu.

Lai nodrošinātu samērīgu nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumu, ņemot vērā tirgus vērtību un attiecīgi arī kadastrālo vērtību pieaugumu lauksaimniecības zemes īpašniekiem, paredzēts ieviest speciālo kadastrālo vērtību, ko piemēros lauku zemēm, kas pārsniedz trīs hektārus.

Pašlaik likums paredz, ka visos gadījumos nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinam kā nodokļa bāze tiek izmantota nekustamā īpašuma nodokļa objekta kadastrālā vērtība pēc stāvokļa taksācijas gada 1.janvārī.

Valdība pērn apstiprinājusi kadastrālo vērtību bāzi 2016.gadam, atbilstoši kurai Valsts zemes dienests (VZD) ir aprēķinājis prognozētās nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, kuras pēc stāvokļa uz 2016.gada 1.janvāri tiks izmantotas kā nodokļa bāze nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinam par 2016.gadu.

Saskaņā ar VZD sniegto informāciju izmaiņas lauku zemes kadastrālajās vērtībās skar visas lauku pašvaldību teritorijas. Lauksaimniecības zemes kadastrālo vērtību bāzes vidējais pieaugums ir 29%, bet dažās teritorijās pārsniedz pat 70% robežu. Ņemot vērā, ka nekustamā īpašuma kadastrālā vērtība ir nekustamā īpašuma nodokļa bāze, sagaidāms arī attiecīgs nodokļa apmēra pieaugums.

Līdz ar to bija nepieciešams tiesiskais regulējums, kas, ņemot vērā kadastrālo vērtību pieaugumu, lauku zemes īpašniekiem nodrošinātu samērīgu nekustamā īpašuma nodokļa sloga pieaugumu.

Lai nodrošinātu samērīgu nekustamā īpašuma nodokļa sloga pieaugumu, ņemot vērā tirgus vērtību un attiecīgi arī kadastrālo vērtību pieaugumu, turpmāk līdz 2025.gadam lauku teritorijās zemes vienībām ar platību, kas pārsniedz trīs hektārus un kurām vismaz viens no noteiktajiem lietošanas mērķiem ir no lietošanas mērķu grupas «Lauksaimniecības zeme», «Mežsaimniecības zeme un īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, kurās saimnieciskā darbība ir aizliegta ar normatīvo aktu» vai «Ūdens objektu zeme», nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinam izmantos speciālo vērtību, ko VZD aprēķina ārpus Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas.

Ikgadējais lauku zemes speciālās vērtības pieaugums nepārsniegs 10% no iepriekšējā gadā zemes vienībai aprēķinātās speciālās vērtības.

Likuma izmaiņas stāsies spēkā no nākamā gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu