Nīderlande parsūdzēs EK lēmumu, ka «Starbucks» nodokļos jāatmaksā līdz 30 miljoniem eiro

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nīderlandes valdība piektdien paziņoja, ka pārsūdzēs Eiropas Komisijas (EK) lēmumu par to, ka uzkodu un kafijas tirdzniecības tīklam «Starbucks» ir jāmaksā līdz 30 miljoniem eiro iepriekš nenomaksātos nodokļos Nīderlandei.

Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms vēstulē valsts parlamentam uzsvēra, ka valdība nepiekrīt EK lēmumam.

«Valdība uzskata, ka Komisija pārliecinoši neparāda, ka nodokļu pārvalde atkāpās no likumā paredzētajiem noteikumiem,» viņš norādīja.

«Tas nozīmē, ka nav iesaistīta valsts palīdzība,» piebilda premjerministrs.

Deiselblūms uzsvēra, ka Nīderlande atbalsta ES cīņu pret starptautisko kompāniju centieniem izvairīties no nodokļu maksāšanas.

Viņš arī pauda bažas, ka EK lēmums var novest pie «neskaidrības par to, kā ieviest noteikumus».

Premjerministrs norādīja, ka Nīderlande vēlas «noteiktību» un tādēļ «pārsūdz Komisijas lēmumu «Starbucks» gadījumā».

«Nīderlandes prakse ir likumīga un atbilst OECD (Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija) starptautiskajai sistēmai,» viņš piebilda.

Finanšu ministrijas pārstāvis pavēstīja aģentūrai AFP, ka apelācija EK vēl nav iesniegta, bet tas varētu notiks tuvāko nedēļu laikā.

Jau vēstīta, ka EK 21.oktobrī uzdeva «Starbucks» un Itālijas autobūves uzņēmuma «Fiat» finanšu kompānijai samaksāt līdz 30 miljoniem eiro iepriekš nenomaksātos nodokļos Nīderlandei un Luksemburgai.

«Luksemburga atgūs 20-30 miljonus eiro no «Fiat», un Nīderlande atgūs 20-30 miljonus eiro no « Starbucks Manufacturing» nodokļos, kas netika samaksāti saistībā ar nelikumīgu valsts palīdzību,» paziņoja ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere.

«Starbucks» pavēstīja, ka pārsūdzēs EK lēmumu.

EK norādīja, ka Nīderlandē bāzētā kompānija « Starbucks Manufacturing» ir vienīgā kafijas grauzdēšanas kompānija « Starbucks» grupā Eiropā, kas pārdod un izplata kafiju un ar to saistīto produkciju (piemēram, krūzītes, fasēto pārtiku) citiem grupas uzņēmumiem Eiropā, Tuvajos Austrumos un Āfrikā.

Izmeklēšana EK noskaidroja, ka 2008.gadā ar Nīderlandi noslēgtā vienošanās ļāva kompānijai samazināt nodokļu slogu, maksājot lielu, tirgus apstākļiem neatbilstošu un nesamērīgu honorāru par kafijas grauzdēšanas tehnoloģiskajām zināšanām Lielbritānijā bāzētajam « Starbucks» grupas uzņēmumam «Alki», lai gan neviens cits grupas uzņēmums vai arī ārpakalpojuma sniedzējs tādā pašā situācijā honorāru nemaksā. Tas ļauj lielu daļu ar nodokļiem apliekamās peļņas novirzīt uz «Alki», kam uzņēmuma nodoklis nav jāmaksā ne Lielbritānijā, ne Nīderlandē.

Tāpat EK izmeklēšanā noskaidrots, ka « Starbucks Manufacturing» ar nodokļiem apliekamā bāze tiek būtiski samazināta, maksājot nesamērīgi lielu cenu par zaļajām kafijas pupiņām Šveices kompānijai « Starbucks Coffee Trading».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu