Desmit mēnešos konsolidētā kopbudžeta pārpalikums sarucis par 16,1%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šā gada desmit mēnešos konsolidētajā kopbudžetā vērojams pārpalikums 201,7 miljonu eiro apmērā, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada desmit mēnešiem ir sarucis par 38,7 miljoniem eiro jeb 16,1%, informēja Finanšu ministrijā (FM).

Kopbudžeta ieņēmumu pieaugums šajā periodā ir mazāks nekā izdevumu kāpums. Lai arī pašreiz konsolidētajā kopbudžetā ir pārpalikums, vēsturiski ir novērota situācija, kad izdevumi gada pēdējos mēnešos pieaug gandrīz divkārt straujāk nekā ieņēmumi, kā rezultātā

sagaidāms, ka šogad vispārējās valdības budžeta deficīts sasniegs 1,4% no iekšzemes kopprodukta.

Kopumā kopbudžeta ieņēmumu puse ir par 279,5 miljoniem eiro lielāka nekā pagājušā gada desmit mēnešos un veido 7,43 miljardus eiro. Neskatoties uz zemāku ekonomikas izaugsmi, nekā tika prognozēts, apstiprinot budžetu 2015.gadam, nodokļu ieņēmumu izpilde ir tuvu plānotajam līmenim.

Kopbudžeta izdevumi šā gada desmit mēnešos veidoja 7,23 miljardus eiro, kas ir par 318,2 miljoniem eiro vairāk nekā pagājušajā gadā. Izdevumu pieauguma temps šā gada desmit mēnešos ir kļuvis lēnāks - izdevumu pieauguma tempa kritums desmit mēnešos subsīdijām un dotācijām Eiropas Savienības (ES) fondu projektu īstenošanai skaidrojams ar plānošanas perioda noslēguma un nākamā perioda sākšanas posmu, kā arī ar lēnāku pensiju izdevumu pieauguma tempu.

Pensiju izdevumu pieauguma tempa izmaiņas skaidrojamas ar to, ka, ņemot vērā zemākus faktiskos inflācijas rādītājus nekā pērn, pensijas šā gada 1.oktobrī tika palielinātas, piemērojot mazāku indeksu nekā 2014.gada oktobrī.

Izdevumi sociālajiem pabalstiem kopā šā gada desmit mēnešos pieauga par 128,8 miljoniem eiro jeb 6,5%, tostarp izdevumi pensijām palielinājās par 26,7 miljoniem eiro jeb 1,8%. Savukārt izdevumi pārējiem sociālajiem pabalstiem, līdzīgi kā iepriekšējos periodos, saglabāja pieauguma dinamiku, kāpjot par 102,1 miljoniem eiro jeb 19,6%.

Izdevumu pieaugums sociālajiem pabalstiem skaidrojams ar grozījumiem likumdošanā, atceļot vairāku sociālās apdrošināšanas pabalstu griestus, kā arī palielinot ģimenes valsts pabalsta apmēru par otro, trešo un nākamajiem bērniem.

Tēriņi atlīdzībai sabiedriskajā sektorā nodarbinātajiem šā gada desmit mēnešos ir kāpuši par 79,2 miljoniem eiro jeb 6,9%, kur izdevumi atlīdzībai valsts budžetā bija par 48,4 miljoniem eiro jeb 7% augstāki, savukārt pašvaldību budžetā - par 61,5 miljoniem eiro jeb 9,7%. Izdevumu kāpums saistāms gan ar minimālās darba alga paaugstināšanu no 320 eiro uz 360 eiro no šā gada 1.janvāra, gan ar papildu izdevumiem atalgojumam prezidentūras nodrošināšanai.

Latvijas ES Prezidentūras nodrošināšanai gada pirmajā pusē tika tērēti arī lielāki līdzekļi precēm un pakalpojumiem, kas ietekmē izdevumu pieaugumu desmit mēnešos par 41,6 miljoniem eiro jeb 4,7%. Tēriņu kāpums tāpat saistāms ar augstākiem izdevumiem Nacionālo bruņoto spēku uzturēšanai, kā arī lielākiem tēriņiem valsts autoceļu pārvaldīšanai, uzturēšanai un atjaunošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu