«Revertas» zaudējumi šogad € 32,6 miljoni, Valsts kasei atmaksāti € 22,5 miljoni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Šā gada deviņos mēnešos problemātisko aktīvu pārvaldītājas AS «Reverta» zaudējumi bija plānotajā līmenī un veidoja 32,6 miljonus eiro, salīdzinot ar 31 miljonu eiro 2014.gada deviņos mēnešos, teikts «Revertas» paziņojumā.

Zaudējumu pamatā, tāpat kā iepriekš, bija procentu izdevumi par emitētajām obligācijām (16,7 miljoni eiro) un izveidotie uzkrājumi saistībā ar aktīvu vērtības samazinājumu.

Atbilstoši restrukturizācijas plānam zaudējumi jau sākotnēji tika plānoti visā «Revertas» darbības laikā.

Šogad deviņos mēnešos «Reverta» Valsts kasei atmaksājusi 22,5 miljonus eiro, no kuriem 14,5 miljoni eiro ir novirzīti procentu maksājumiem par valsts sniegto atbalstu, bet astoņi miljoni eiro - aizdevuma pamatsummas atmaksai.

«Reverta» informē, ka šogad lielākais izaicinājums tai ir nelabvēlīgie tirgus apstākļi, kurus radījusi jaunā ģeopolitiskā situācija. Kredītu izstrādes, atgūšanas un realizācijas jomā šis ir bijis sarežģītākais un smagākais darbības periods kopš 2010.gada augusta, kad tika sākta AS «Parex banka» problemātisko kredītu atgūšana Latvijas valsts interesēs.

«Revertas» valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava skaidro, ka šogad «Revertas» darbības rezultāti, tostarp Valsts kasei atmaksājamās summas apjoms, lielā mērā bija atkarīgi no vairāku izstrādes procesā esošu lielu darījumu realizācijas termiņiem. Pieaugošās investoru piesardzības rezultātā lielajiem objektiem pircējus atrast ir krietni sarežģītāk, turklāt darījumu izvērtēšanas process ir skrupulozāks un laikietilpīgāks nekā agrāk. «Reverta» savas darbības piecos gados lielāko investīciju projektu daļu jau ir realizējusi, tāpēc patlaban jāveic sarežģīts un individualizēts darbs ikviena darījuma īstenošanai.

Lai arī Latvijas nekustamo īpašumu tirgus neuzrāda būtisku aktivitātes pieaugumu, tomēr darījumi, kaut arī pārsvarā ar zemas vērtības objektiem, notiek, un deviņos mēnešos no nekustamo īpašumu pārdošanas «Reverta» saņēmusi 11,2 miljonus eiro. Darījumu summas svārstās no dažiem tūkstošiem eiro par zemes gabaliem līdz 30 000-100 000 eiro par dzīvojamajiem īpašumiem. Atbilstoši prognozētajam «Revertas» nekustamo īpašumu portfelis ir būtiski sarucis, un pievilcīgākie objekti jau ir realizēti. Deviņu mēnešu noslēgumā pārdošanā bija izlikti aptuveni 255 objekti, no kuriem daļa ir zemes gabali.

«Revertas» darbība ir koncentrēta trijos virzienos - kredītu restrukturizācija, parādu piedziņa un nekustamo īpašumu pārvaldīšana. Kopš 2010.gada augusta «Reverta» kopumā atguvusi 639,5 miljonus eiro. Latvijas valsts no «Revertas» dažādu maksājumu veidā kopumā saņēmusi 580,8 miljonus eiro, no tiem Valsts kasei samaksāti 336 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu