IUB ļauj «Pasažieru vilcienam» turpināt jauno vilcienu iepirkumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) lēmis atļaut AS «Pasažieru vilciens» (PV) turpināt iepirkumu par 32 jaunu piepilsētas pasažieru elektrovilcienu un to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegādi, liecina IUB informācija.

IUB šā gada oktobra beigās saņēma divu uzņēmumu - «Hyundai Rotem Company» un AS «Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīca» - sūdzības par PV izsludināto iepirkumu.

Pēc abu uzņēmumu sūdzību uzklausīšanas IUB nolēma atļaut PV turpināt iepirkumu.

IUB norāda, ka abu uzņēmumi iesniegumi par PV rīkotās sarunu procedūras kandidātu atlases nolikumā iekļautajām prasībām ir nepamatoti.

Rezultātā IUB lēma atļaut PV turpināt iepirkuma procedūru, slēgt iepirkuma līgumu sarunu procedūrā «Piepilsētas pasažieru elektrovilcienu un to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegāde un personāla apmācība» un atstāt spēkā sarunu procedūras kandidātu atlases nolikumā iekļautās prasības.

Kā ziņots, AS «Pasažieru vilciens» (PV) iepirkuma par 32 jaunu piepilsētas pasažieru elektrovilcienu un to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegādi pirmajā kārtā ir pieteikušies pieci pretendenti, aģentūru LETA informēja PV pārstāvis Egons Ālers.

Pieteikumus iesniedza Spānijas uzņēmums «Patentes Talgo S.L» («Talgo»), Šveices uzņēmuma «Stadler» Polijas meitasuzņēmums «Stadler Polska Sp. z o.o.» («Stadler»), Krievijas uzņēmums «Uraļskije lokomotivi», Spānijas uzņēmums «Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A.» (CAF) un Čehijas uzņēmums «Škoda vagonka a.s.».

Ālers aģentūrai LETA sacīja, ka «Stadler» un CAF jau ir piedalījušies iepriekšējos PV vilcienu iepirkumos, bet «Talgo», «Uraļskije lokomotivi» un «Škoda vagonka a.s.» iepriekš iepirkumos nav piedalījušies.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka iepirkums organizēts divās kārtās sarunu procedūras veidā. Kā skaidro uzņēmuma vadība, līdz šodienai noritēja iepirkuma pirmā jeb kvalifikācijas kārta, un pretendentu konkrētos konceptuālos risinājumus varēšot vērtēt no šodienas, kad iesniegtie piedāvājumi tiks atvērti.

2016.gada pavasarī uzņēmums plāno izvēlēties saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu un paziņot konkursa uzvarētāju.

Satiksmes ministrijā iepriekš norādīja, ka PV spēs finansēt jauno vilcienu iepirkumu, jo uzņēmuma finansiālā situācija ir stabilizēta un darbības rezultāti uzlabojušies, kā arī izstrādāts plāns pasažieru piesaistei.

Iepriekšējos piecos gados PV jau organizēja divus neveiksmīgus jauno vilcienu iepirkumus.

Šajā iepirkumā PV būtiski mainījis nosacījumus, salīdzinot ar iepriekšējiem, un šajā iepirkumā vēlas iegādāties elektrovilcienus ar 400-450 pasažieru sēdvietām. Iepriekšējos iepirkumos PV vēlējās iegādāties vilcienus ar 250-270 sēdvietām.

LETA jau ziņoja, ka PV izsludinājis iepirkumu par 32 jaunu piepilsētas pasažieru elektrovilcienu un to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegādi, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Iepirkums paredz 32 vilcienu un to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegādi, sabiedrisko pakalpojumu sniedzēja personāla apmācību par vilcienu ekspluatāciju un uzturēšanu.

Uzvarētājam būs jāpiegādā arī vilcienu uzturēšanai nepieciešamā dokumentācija un rezerves daļu fonds. Līguma darbības laiks paredzēts 36 mēneši.

Kā ziņots, iesniegtas divas sūdzības par uzņēmuma PV izsludināto jauno vilcienu iepirkumu, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā. Sūdzības iesnieguši Dienvidkorejas ražotājs «Hyundai Rotem Company» un AS «Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīca». Sūdzības plānots izskatīt līdz 20.novembrim. PV vadība skaidro, ka sūdzību iesniegšana jauno vilcienu iepirkuma procedūras plānoto gaitu un termiņus neietekmēs. Sūdzības neesot negaidītas, un pārsteigumu to saturā nav. Uzņēmums gatavojot argumentētas atbildes IUB.

Kā ziņots, 2012.gada aprīlī PV un Spānijas kompānija CAF parakstīja līgumu par jaunu vilcienu piegādi Latvijai. Vēlāk tika konstatēts, ka Nila Freivalda vadītās PV valdes parakstītais līgums neatbilst sākotnējam iepirkuma nolikumam, kādēļ var tikt apdraudēta Eiropas Savienības fondu finansējuma saņemšana šim darījumam. Vēlāk tika izsludināts jauns iepirkums toreizējā PV valdes priekšsēdētāja Arta Birkmaņa vadībā, taču arī tas netika realizēts, jo vilcieni izrādījās pārāk dārgi.

2014.gada jūlija sākumā PV izsludinātajā atklātajā konkursā par jaunu elektrovilcienu nomu uz 15 gadiem par uzvarētāju tika atzīts Šveices uzņēmums «Stadler Bussnang AG» («Stadler»). Dienvidkorejas uzņēmuma «Hyundai Rotem Company» iesniegto piedāvājumu iepirkumu komisija noraidīja, jo tas neatbilda iepirkumu nosacījumos definētajām kvalifikācijas prasībām.

Tomēr 2014.gada 23.jūlijā PV jaunā valde pieņēma lēmumu pārtraukt vilcienu iepirkuma procedūru, jo tās turpināšana neatbilda uzņēmuma interesēm un finansiālajām iespējām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu