FKTK piemēro soda naudu «Bank M2M Europe AS»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 27.novembrī pieņēma lēmumu piemērot 55 000 eiro lielu soda naudu Bank M2M Europe AS par FKTK pārbaudē konstatētajiem trūkumiem klientu izpētē un darījumu uzraudzībā, TVNET informēja FKTK sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Līcīte.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likums un FKTK noteikumi «Klientu padziļinātās izpētes normatīvie noteikumi» nosaka prasības bankām klientu padziļinātas izpētes nodrošināšanai, paredzot gadījumus, kad bankai jāpārliecinās par veikto darījumu būtību un ekonomisko pamatotību, klienta finanšu līdzekļu izcelsmi, norādītā patiesā labuma guvēja atbilstību utt.

Atbilstoši 2014. gada maijā pieņemtajiem Kredītiestāžu likuma grozījumiem, kas definēja jaunas prasības naudas sodu apmēru noteikšanai kredītiestādēm, FKTK ir tiesības piemērot soda naudu līdz pat 10% no bankas iepriekšējā gada kopējo neto ienākumu summas. Bank M2M Europe AS gadījumā tas būtu līdz 449 046 eiro, taču piemērots sods 55 000 eiro apmērā.

Lemjot par soda naudas apmēru, FKTK ņēma vērā konstatēto trūkumu raksturu, bankas sadarbību ar FKTK administratīvās lietas ietvaros un veiktos pasākumus konstatēto trūkumu novēršanā, kā arī to, ka banka līdz soda uzlikšanas brīdim jau ir novērsusi lielāko daļu pārbaudē konstatētos pārkāpumus un turpina pilnveidot iekšējās kontroles sistēmu.

Bankai piemērotā soda nauda tiks ieskaitīta valsts budžetā.

Lēmuma adresātiem ir tiesības lēmumu viena mēneša laikā apstrīdēt FKTK vai pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

Savukārt «Bank M2M Europe» sabiedrisko attiecību un mārketinga vadītāja Inna Bērziņa norādīja, ka FKTK pārbaude, kuras rezultātā tika konstatēti trūkumi «Bank M2M Europe» klientu izpētē un darījumu uzraudzībā, notika 2014.gadā, bankas sākotnējā darbības posmā. «Izvērtējot procedūras sadarbībā ar regulatoru, konstatētie trūkumi tika nekavējoties novērsti,» viņa skaidroja, piebilstot, ka tas ir veicinājis bankas iekšējās kontroles sistēmas uzlabošanu un banka ir droša par savu turpmāko darbību atbilstoši regulatora prasībām.

Banka plāno samaksāt FKTK uzlikto sodu likumā paredzētajā kārtībā. Bankai piemērotā soda nauda tiks ieskaitīta valsts budžetā.

«Bank M2M Europe» īpašnieks ir VMHY grupas līdzīpašnieks Andrejs Vdovins.

«Bank M2M Europe» sniedz pakalpojumus turīgiem klientiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu