EK pieņem pamatnostādnes attiecībā uz olīveļļas, gaļas un laukaugu kopīgu pārdošanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Eiropas Komisija (EK) piektdien pieņēmusi jaunas pamatnostādnes par to, kā Eiropas Savienības (ES) lauksaimnieki ar noteiktiem nosacījumiem var sadarboties, lai kopīgi pārdotu olīveļļu, liellopu gaļu, teļa gaļu un laukaugu kultūras, nepārkāpjot ES konkurences noteikumus, informēja EK preses dienests.

Tas norāda, ka pamatnostādnes paredz noteiktas specifiskas atkāpes no ES konkurences noteikumiem.

ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere paziņoja: «Šīs pamatnostādnes ir rokasgrāmata, kurā lauksaimniekiem izskaidrots, kā organizēties, lai varētu kopīgi pārdot olīveļļu, liellopu gaļu un teļa gaļu, kā arī laukaugu kultūras, vienlaikus pilnībā ievērojot ES noteikumus konkurences jomā. Mērķis ir garantēt, ka Eiropas lauksaimnieki var sadarboties, lai saglabātu konkurētspēju un izmantotu iespējas, ko sniedz stiprāka pozīcija sarunās ar pircējiem.»

ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Fils Hogans norādīja: «Jauno pamattnostādņu mērķis ir nostiprināt lauksaimnieku kolektīvās pozīcijas pārtikas piegādes ķēdē, nosakot skaidrus un izpildāmus noteikumus. Tās palīdz lauksaimniekiem turēties pretī sekām, ko rada pieaugoša koncentrācija tajos ķēdes posmos, kas saistīti ar pārstrādi un mazumtirdzniecību. Tas ir svarīgs solis ceļā uz tādiem lauksaimniecības tirgu konkurences nosacījumiem, kas darbojas un ir piemērojami, un jaunajai kopējai lauksaimniecības politikai pieejamo instrumentu izmantojumu pilnā mērā.»

Jaunās pamatnostādnes papildina 2013.gada kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformu, ar kuru ieviesa vairākas izmaiņas noteikumos attiecībā uz to, kā ES lauksaimnieki var sadarboties. KLP reformas mērķis ir palielināt ES lauksaimnieku konkurētspēju un ilgtspēju un stiprināt viņu pozīcijas sarunās ar pircējiem, vienlaikus saglabājot uz tirgu orientētu pieeju.

ES standarta noteikumi konkurences jomā aizliedz nolīgumos noteikt cenas vai citus tirdzniecības nosacījumus vai sadalīt tirgus, izņemot gadījumus, kad šie nolīgumi uzlabo ražošanu vai izplatīšanu, reizē ļaujot patērētājiem baudīt pienācīgu daļu no iegūtajiem labumiem. Šie standarta konkurences noteikumi attiecas uz lauksaimniecības nozari, ievērojot atsevišķas īpašas atkāpes, kas izklāstītas Tirgus kopējās organizācijas (TKO) regulā.

Šīs pamatnostādnes attiecas uz trijām ar efektivitāti pamatotām atkāpēm, kas ļauj olīveļļas, liellopu un teļa gaļas un laukaugu kultūru ražotājiem pārdot un noteikt cenas, pārdošanas apjomus un citus nosacījumus kopīgi ar atzītu organizāciju starpniecību, ja tās izpilda konkrētus nosacījumus.

Šīm organizācijām ievērojami jāuzlabo lauksaimnieku efektivitāte, nodrošinot viņiem atbalsta darbības, kas nav pārdošana (piemēram, uzglabāšana, transportēšana, izplatīšana).

Konkrētas organizācijas pārdotie apjomi nedrīkst pārsniegt noteiktas robežvērtības (20 % no olīveļļas attiecīgā tirgus un 15 % no liellopu un teļa gaļas, kā arī laukaugu kultūru valsts tirgus).

Jaunās pamatnostādnes palīdz lauksaimniekiem izpildīt šīs prasības. Tās arī palīdzēs konkurences iestādēm un tiesu iestādēm dalībvalstīs piemērot jaunos noteikumus.

Jo īpaši tās skaidri definē darbību veidus, kuri var radīt būtiskus efektivitātes uzlabojumus, kas ir vajadzīgi, lai varētu izmantot atkāpi, un sniedz konkrētus piemērus, kas ilustrē situācijas, kurās šādas darbības var radīt būtiskus efektivitātes uzlabojumus,

Tās arī sniedz norādes par to, kā aprēķināt daudzumus, ko tirgū laidušas lauksaimnieku organizācijas, un kā pārbaudīt, ka tās nepārsniedz robežvērtības, jo īpaši ņemot vērā dabiskas pārmaiņas laika gaitā.

Pamatnostādnes izskaidro, kā, aprēķinot apjomus, ko tirgū laidušas lauksaimnieku organizācijas, var tikt ņemti vērā ārkārtas apstākļi, piemēram, dabas katastrofa.

Vēl pamatnostādnes precizē apstākļus, kuros valsts konkurences iestādes un EK var piemērot drošības klauzulu, ko paredz TKO Regula. Šī drošības klauzula ļauj konkurences iestādēm izņēmuma gadījumos nolemt, ka lauksaimnieku organizācijas kopīgie pārdevumi ir jāpārvērtē vai ir jānoraida, jo negatīvi tiek ietekmēts kopējais tirgus.

Pamatnostādnes drīzumā publicēs Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu