EM: pēdējie divi gadi būvniecībā bijuši pārmaiņām bagāti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēdējie divi gadi Latvijas būvniecībā ir bijuši pārmaiņām bagāti, atklājot konferenci «Būvdarbu kvalitātes valsts kontrole un būvniecības tirgus uzraudzība Latvijā un Eiropā», piektdien sacīja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Ringolds Beinarovičs.

Viņš pauda, ka būvdarbu kvalitāte un kontrole ir cieši saistīta ar EM ikdienas darbu, kā arī ir tās prioritāte patlaban un turpmāk.

Beinarovičs uzsvēra, ka pēdējie divi gadi būvniecībā ir bijuši bagāti pārmaiņām – ieviests jaunais Būvniecības likums, nodefinēts ētikas kodekss un sākts darbs pie vairākiem citiem rīkiem. Pēc viņa teiktā, visi rīki un likumi ir uzlabojami, tāpēc EM ir atvērta priekšlikumiem un iniciatīvām, lai procesu uzlabotu.

Tostarp EM valsts sekretārs norādīja, ka EM ir aicinājis Būvniecības valsts kontroles biroju (BVKB) domāt arī par preventīvo un izglītošanas darbu, ne tikai par būvniecības uzraudzīšanu un kontroli. «Viena lieta ir kontrolēt, bet otra ir - skaidrot nozarei likumdošanas iniciatīvas un prasības, un tas ir viens no mūsu uzstādījumiem - strādāt preventīvi,» pauda Beinarovičs.

Pēc EM valsts sekretāra teiktā, EM līdz gada beigām plāno izstrādāt Būvniecības informācijas sistēmu (BIS). Patlaban ir noslēgti 53 līgumi ar pašvaldību būvvaldēm, un Beinarovičs pauda cerību, ka līdz nākamā gada beigām rīkam būs pievienojušās visas pašvaldības, kas BIS uzskatīs nevis par apgrūtinājumu, bet labu palīgu ikdienas darbā.

Runājot par nākotnes lielākajiem izaicinājumiem, Beinarovičs norādīja, ka tā ir būvniecības kvalitāte ikvienā sfēras procesā. «Nākotnē ikvienā procesā spēcināsim kvalitāti, drošību un atbildību. Skatoties perspektīvā, uzmanību vērsīsim būvniecības precizitātes pilnveidošanai, celsim kvalitāti un produktivitāti,» sacīja Beinaroičs.

Tāpat EM valsts sekretārs uzvēra, ka atbildība ir jāuzņemas katram būvniecības procesā iesaistītajam. Viņš atzīmēja, ka drauds nozarei ir ēnu ekonomika – lai gan tā samazinoties, tās līmenis joprojām ir augstāks nekā tautsaimniecībā kopumā, tāpēc EM kopā ar nozari plānos virkni likumu izmaiņu, lai situāciju uzlabotu.

Vienlaikus Beinarovičs atzīmēja, ka nākotnē EM turpinās arī strādāt pie identifikācijas karšu ieviešanas būvniecībā, pie solidārās atbildības pilnveidošanas – nosakot dalībnieku pienākumus un atbildību, tostarp arī ģenerāluzņēmumu atbildību.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors Leonīds Ribickis, atklājot konferenci, sacīja, ka ir jākoncentrējas uz izglītību, kas tiek sniegta topošajiem speciālistiem.

«Latvijā ir pieļautas divas milzīgas kļūdas izglītības jomā- mēs pārgājām uz ierobežojumu kontaktstundu skaitam laboratorijās, kurš nedrīkstēja pārsniegt 20 stundas nedēļā, kas bija divreiz mazāk nekā Padomju laikā laboratorijās. (..) Un otrs lielais notikums, kas satricināja, bija 2009.gadā, kad Latvija bija vienīgā valsts, kas samazināja uz pusi finansējumu augstākai izglītībai,» teica Ribickis, piebilstot, ka tagad ir jāizmanto visi rīki, lai finansējumu piesaistītu un situāciju labotu.

Tostarp viņš uzsvēra, ka kopā visai sabiedrībai ir jāpierāda, ka valdība nevar pieņemt visiem vienādus likumus, bet ka dažās sfērās tas ir jādara ļoti precīzi un perfekti, tērējot gan laiku, gan līdzekļus.

Savukārt BVKB direktors Pēteris Druķis atzīmēja, ka, vērtējot pieredzi būvniecībā, ir jāskatās arī uz padarīto iepriekš.

Viņš pauda, ka pieredze būvniecībā veidojas no sliktiem lēmumiem. «Slikti lēmumi ir iemesls, kāpēc mēs izvēlējāmies novembri [šai konferencei], jo sliktu lēmumu rezultātā notika notikums [Zolitūdes traģēdija], no kā industrija var mācīties, lai šādi lēmumi vairs netiktu pieļauti,» teica Druķis.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka Rīgā piektdien notiek starptautiska konference par būvdarbu kvalitātes kontroli.

Konferences mērķis ir pieredzes apmaiņa starp Latvijas un ārvalstu nozares ekspertiem par kvalitātes prasībām būvēm, būvdarbu valsts kontroli un būvniecības tirgus uzraudzību, kā arī normatīvo regulējumu ilgtspējīgai būvniecības nodrošināšanai.

Pasākumu rīko Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, Rīgas tehnisko universitāti un Ilgtspējīgas būvniecības padomi.

BVKB darbu sāka 2014.gada 1.oktobrī līdz ar jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu