eParaksts šobrīd tiek lietots reizi desmit sekundēs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Šā gada novembrī tika sasniegts 10 000 000.eParakstītais dokuments kopš eParaksta ieviešanas Latvijā. Par 10 000 000.eParaksta licēju kļuvis VAS Latvijas Valsts meži Loģistikas reģiona vadītājs Kristaps Vērzemnieks, informē VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC).

Pašlaik ik mēnesi eParaksts tiek lietots ap 300 000 reizes. Tas nozīmē, ka reizi desmit sekundēs tiek eParakstīts kāds dokuments.

Tikai divas sekundes pirms 10 000 000.eParaksta licēja K.Vērzemnieka un dažas sekundes simtdaļas pēc viņa eParakstu lietojis arī BIOR Pārtikas un vides izmeklējumu laboratorijas Elementanalīzes nodaļas vadītājs Guntis Cepurnieks, kļūstot vienlaikus gan par 9 999 999. , gan 10 000 001. eParaksta licēju.

«Nepilnos desmit gados kopš eParaksta ieviešanas Latvijā tas ir kļuvis par pašsaprotamu ikdienas rīku ne tikai daudzām valsts un pašvaldību iestādēm, bet arī komersantiem, kas ir būtiskākais valsts konkurētspējas un izaugsmes dzinulis," norāda LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Drošs elektroniskais paraksts iedzīvotājiem ir pieejams trīs dažādos nesējos – eID kartē, LVRTC izsniegtajā viedkartē, kā arī virtuālais eParaksts, kura izmantošanai nepieciešams tikai dators un internets. Visplašāk izmantotā pašlaik ir LVRTC izsniegtā viedkarte, kas pieejama juridiskām personām. Vairāk nekā 40% no visām eParaksta lietošanas reizēm veiktas tieši ar šo nesēju. LVRTC viedkartei seko virtuālais eParaksts ar gandrīz 20%, savukārt ar eID karti 2015.gadā veikti nedaudz vairāk kā 11% no visiem eParakstiem.

Par eParaksta plašo lietojamību liecina arī tas, ka 2015.gadā eparaksts lietots no 104 valstīm.

LVRTC statistikas dati liecina, ka eParaksts lietots arī tādās eksotiskās valstīs kā Malaizija, Tanzānija, Kolumbija, Jaungvineja.

Visbiežāk eParaksts tiek izmantots laikā no plkst. 10.00 līdz 17.00 un visaktīvākā eParakstīšanas stunda ir plkst. 16.00 . Visretāk eParaksts tiek lietots agra rīta stundā no plkst. 4:00- 5:00.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu