LG liedz «Latvenergo» gāzes piegādi no Lietuvas; atteikumu plāno pārsūdzēt SPRK

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ALEXANDER ZOBIN / AFP

Energokompānija «Latvijas Gāze» (LG) atteikusi valsts uzņēmumam «Latvenergo» plānoto gāzes testa partijas piegādi no Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa, aģentūrai BNS pastāstīja «Latvenergo» valdes loceklis Māris Kuņickis. Viņš norādīja, ka saņemta vēstule no LG, kas adresēta «Latvenergo» un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK), ar informāciju, ka decembrī iecerētā gāzes piegāde netiek atļauta.

LG šoruden regulatora apstiprinātos gāzes infrastruktūras lietošanas noteikumus, kas tostarp paredzēja trešo pušu pieeju un iespēju Latvijas patērētājiem iegādāties gāzi no alternatīviem avotiem, pārsūdzēja Administratīvās apgabaltiesā. Tiesa apmierināja LG pieteikumā ietverto lūgumu apturēt apstiprināto SPRK noteikumu punkta darbību, kas nosaka, ka dabasgāzi no pārvades sistēmas iespējams izvadīt uz sadales sistēmu vai galalietotāju gazificēto objektu pieslēgumiem pārvades sistēmai.

Kuņickis atzina, ka, ņemot vērā LG atteikumu un šo tiesas lēmumu, «Latvenergo» nedz decembrī, nedz tuvākajā laikā gāzi no Lietuvas piegādāt nevarēs. «Latvenergo» saistībā ar atteikumu plāno vērsties ar sūdzību regulatorā.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka SPRK padome 10.septembrī apstiprināja Latvijas gāzes pārvades sistēmas un Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumus, kas tostarp nodrošina iespēju Latvijas lietotājiem iegādāties gāzi no Lietuvas un citiem alternatīviem avotiem. «Latvenergo», kas ir lielākais gāzes patērētājs Latvijā, pauda vēlmi vēl līdz šā gada beigām iegādāties gāzes testa partiju no Lietuvas sašķidrinātās gāzes termināļa.

Savukārt LG iepriekš norādījusi, ka Latvijas lietotājiem nav tiesību iegādāties gāzi ārpus Latvijas līdz 2017.gada aprīlim tāpēc, ka tas pārkāptu uzņēmuma monopoltiesības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu