Zināms, kā sadalīta Eiropas nauda, - EP apstiprina ES budžetu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) pieņēmis Eiropas Savienības (ES) budžetu nākamajam gadam, nosakot 2016.gada budžeta izdevumu apjomu - 155 miljardi eiro maksājumu saistībās un 143,9 miljardi eiro faktiskajiem maksājumiem - atbilstoši EP un ES Padomes 15.novembrī panāktajam kompromisam.

Sarunās EP sarunvedējiem izdevās panākt vairāk finansējuma bēgļiem un migrācijai, studentu apmaiņas programmai «Erasmus+» un pētniecības un izstrādes programmai «Apvārsnis 2020». Parlaments apstiprināja ES 2016.gada budžetu ar 516 balsīm par, 179 pret un 8 atturoties. Pēc tam to parakstīja EP priekšsēdētājs Martins Šulcs, tam piešķirot likuma spēku, aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Tāpat EP nodrošināja, lai visus šim nolūkam ES daudzgadu budžeta plānā atliktos resursus izmantotu pašreizējās bēgļu un migrācijas krīzes risināšanā, piešķirot līdzekļus gan katrai dalībvalstij atsevišķi, gan papildus valstīm, kas atrodas pie ES ārējām robežām, kuru tuvumā ir konflikti un caur kurām ieplūst bēgļi. Saskaņā ar vienošanos šim nolūkam atvēlēs par 1,6 miljardiem eiro vairāk, nekā sākotnēji rosināja Eiropas Komisija (EK), kā arī 34 miljonus eiro tūlītēja finansējuma, lai atbalstītu Turciju, ko ES apņēmās 11. novembra un 12. novembra Valletas samitā.

Atsevišķā balsojumā par šā gada budžeta grozījumiem EP prasa, lai ES dalībvalstis neplānotos ieņēmumus 2,3 miljardu eiro apmērā no konkurences pārkāpumu naudas sodiem un papildu muitas nodevām novirzītu finanšu saistību pildīšanai ar Āfrikai paredzēto trasta fondu, lai risinātu migrācijas cēloņus, un Sīrijai paredzēto trasta fondu, lai palīdzētu bēgļiem un migrantiem Sīrijā un tās apkārtnē.

EP izdevās arī iegūt papildu resursus mazajiem un vidējiem uzņēmumiem - 14,3 miljonus eiro, līdzekļus programmai «Apvārsnis 2020», lai kompensētu iepriekš šai programmai atņemto finansējumu, ko novirzīja EK priekšsēdētāja Žana Kloda Junkera investīciju fondam, - 31,8 miljonus eiro, kā arī finansējumu studentu apmaiņas programmai «Erasmus+» - papildu 6,6 miljonus eiro.

EP izdevās arī pārliecināt Padomi un EK apņemties arī 2016.gadā turpināt Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvu, kas pašlaik tiek pārskatīta, kā arī apņemties pārmērīgi nekrāt neapmaksātos rēķinus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu