Krievija pārtrauc gāzes piegādes Ukrainai neveiktas priekšapmaksas dēļ

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas valsts gāzes koncerns «Gazprom» trešdien paziņoja, ka ir pārtraucis dabasgāzes piegādes Ukrainai, jo Ukraina nav veikusi priekšapmaksu par jaunām piegādēm.

Ukrainas uzņēmums «Naftogaz Ukraini» līdz pulksten 10 (9 pēc Latvijas laika) izlietoja visu gāzi, par kuru bija veicis priekšapmaksu, bet jauna priekšapmaksa netika veikta, žurnālistiem pavēstīja «Gazprom» valdes priekšsēdētājs Aleksejs Millers.

"Piegādes tiek apturētas līdz jaunu maksājumu saņemšanai no Ukrainas kompānijas,» sacīja Millers.

"Vienlaikus jau tagad, pirms nopietna sala iestāšanās, Ukraina ir sākusi aktīvi ņemt gāzi no pazemes krātuvēm, kuras jau tā ir nepietiekami piepildītas. Atteikšanās no Krievijas gāzes iepirkšanas rada nopietnus riskus drošam gāzes tranzītam uz Eiropu pa Ukrainas teritoriju un Ukrainas patērētāju apgādei ar gāzi gaidāmajā ziemā,» brīdināja Millers.

Krievija un Ukraina ir iesaistītas gāzes cenu strīdā, kura dēļ vairākkārt tikušas pārtrauktas Krievijas gāzes piegādes Ukrainai.

Krievija oktobrī atjaunoja gāzes piegādi saskaņā ar vienošanos par priekšapmaksas sistēmu.

Apmēram 15% Eiropā izmantotās gāzes tiek piegādāti tranzītā caur Ukrainu, un Eiropas Savienība (ES) ir pildījusi vidutāja lomu abu valstu gāzes cenu strīdā.

Gāzes piegādes ir pārtrauktas laikā, kad abu valstu attiecības ir saasinājušās pēc tam, kad Krievijas anektētās Ukrainas Krimas pussalas elektroapgāde tika pārtraukta pēc Ukrainā notikušiem sprādzieniem. Ukraina arī ir pārtraukusi preču piegādes Krimai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu