Nākamgad minimālās algas stundas tarifa likme būs atkarīga no darba stundu skaita mēnesī

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Valdība šodien lēma, ka nākamgad būs četras dažādas minimālās algas stundu tarifa likmes atkarībā no darba stundu skaita mēnesī.

Labklājības ministrijas (LM) speciālisti norāda, ka pašreizējā sistēma normāla darba laika ietvaros ir atšķirīga darbiniekiem, kuriem darba alga ir noteikta minimālās mēneša darba algas apmērā salīdzinājumā ar darbinieku aprēķināto minimālo mēneša darba algu, kuriem nolīgta laika algas sistēma ar minimālās stundas tarifa likmes apmaksu.

Piemēram, šī gada martā darba stundu skaits bija 176 stundas. Darbinieks, kuram samaksa ir noteikta minimālā algas apmērā, saņēma 360 eiro, bet darbiniekiem, kuriem nolīgta laika algas sistēma ar minimālo stundas tarifa likmes apmaksu alga bija 381,22 eiro.

Savukārt februārī darba stundu skaits bija 160 stundas, tāpēc darba devējiem nācās darbiniekam piemaksāt 13,44 eiro, lai darba alga sasniegtu likumā noteikto minimālo algu.

Kā sacīja LM Darba tirgus politikas departamenta vecāka referente Aina Liepiņa, šāda sistēma būs taisnīgāka, jo darba devējam nebūs jāpiemaksā par darbu, ko strādājošais nebūs veicis, tikai tāpēc, ka netika sasniegts minimālās algas apmērs. Savukārt garajos mēnešos, kad stundu skaits ir lielāks, darba devējam nācās pārmaksāt, ņemot vērā, ka minimālā alga šogad ir noteikta 360 eiro.

Viņa gan arī norādīja, ka LM rīcībā nav informācijas, ka darba devēji ar darbinieku, kurš strādā pilnu darba dienu, slēgtu līgumu par minimālo stundas likmi, nevis vienkārši par minimālo algu mēnesī. Ja šādi cilvēki ir, tad tādu ir ļoti maz. Šāda sistēmu izmanto maiņu darbā, kad darba laiks ir dalīts.

Lai ieviestu jauno sistēmu, darba devējiem būs jāgroza darba līgumi tiem darbiniekiem, kuriem noteikts laika darba sistēmas atalgojums minimālās stundas tarifa likmes apmērā. Tas nozīmē, ka darbiniekam darba laika sistēma un minimālā stundas tarifa likme katru mēnesi būs noteikta saskaņā ar valdības noteikumiem, neminot konkrētus apmērus, un turpmāk šiem darba devējiem darba līgumi nebūs jāgroza, ja valstī mainās minimālā mēneša darba alga.

Jaunajā sistēmā, lai būtu precīzāks ikmēneša darba algas aprēķins, minimālās stundas tarifa likmes apmērs noteikts ar četrām zīmēm aiz komata, līdz šim esošo trīs zīmju vietā.

Atsevišķi ir noteiktas normas attiecībā uz darbiniekiem, kuriem noteikta summētā darba laika uzskaite un noteikts nepilns darba laiks.

LM katru gadu aprēķinās četru veidu normālā darba laika stundu skaitu mēnesī un atbilstošās minimālās stundas tarifa likmes pa mēnešiem par nākamo periodu, un publicēs to apmērus ministrijas mājaslapā.

Jau ziņots, ka valdība 31.augustā ārkārtas sēdē apstiprināja minimālās mēnešalgas paaugstināšanu 2016.gadā no pašreizējiem 360 eiro līdz 370 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu