17% ātro kredītu izmantotāju norādījuši nepatiesu informāciju par savām finansēm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

No aptaujātajiem ātro kredītu pakalpojumu izmantotājiem 78% aizdevuma izsniedzējam norādījuši pilnīgu un patiesu informāciju par saviem ienākumiem un izdevumiem, savukārt 17% atzinuši, ka nav norādījuši pilnīgu un patiesu informāciju, to rāda pēc Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pasūtījuma veikta iedzīvotāju aptauja.

No izvaicātajiem ātro kredītu ņēmējiem 79% nav saskārušies ar aicinājumu norādīt nepatiesus datus, lai iegūtu īstermiņa kredītu. 8% ir saskārušies ar šādu aicinājumu, taču nav tam atsaukušies. Tomēr 8% aptaujāto atzinuši, ka ir piedzīvojuši aicinājumu norādīt nepatiesus datus un snieguši nepatiesus datus.

No kopumā aptaujātajiem 1040 cilvēkiem 80% atbildējuši, ka nav aizņēmušies ātro kredītu. Desmitā daļa to darījusi vairākkārt, 9% - vienreiz.

No tiem, kas izmantojuši ātros kredītus, 70% rūpīgi iepazinušies ar kredīta līguma nosacījumiem, bet 29% atzinuši, ka ar nosacījumiem neiepazinās. 82% izvaicāto zinājuši procentu likmi pirms kredīta ņemšanas, bet 16% to nezināja. 76% zinājuši par iespējamām soda sankcijām pirms kredīta ņemšanas, bet piektā daļa aptaujāto ātro kredītu pakalpojuma izmantotāju par to nezināja.

No ātro kredītu izmantotājiem 35% atzinuši, ka tiem pēdējos trīs gados ir bijušas problēmas ar ātrā aizņēmuma atmaksu,

bet 65% ar problēmām nav saskārušies. No tiem, kas piedzīvoja grūtības atmaksāt ātro kredītu, gandrīz puse pagarināja šo kredītu, bet trešā daļa vērsusies pie kredīta izsniedzēja, lai kopīgi meklētu risinājumu. Daži atzinuši, ka sabalansējuši tēriņus, lai varētu atmaksāt kredītu, vēl daži aizņēmušies no draugiem un paziņām vai arī no no citām kredītiestādēm, lai atdotu ātro kredītu.

PTAC aptauja «Latvijas iedzīvotāju zināšanas par savām patērētāju tiesībām un pieredze ar nekvalitatīvu vai nedrošu/pakalpojumu iegādi» veikta septembrī. Aptauju veica sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu