Iedzīvotājiem liela interese par ES karoga jubilejai veltīto €2 monētu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Iedzīvotājiem ir liela interese par Latvijas Bankas šodien apgrozībā laisto divu eiro piemiņas monētu «Eiropas Savienības karogam 30». Šorīt neilgi pirms atvēršanas Latvijas Bankas kasēs bija izveidojusies aptuveni 200-250 cilvēku rinda, pirmie interesenti bankas telpās tika ielaisti jau neilgi pēc plkst.6.30.

Latvijas Bankā atzīmēja, ka Eiropas Savienības (ES) karoga 30 gadu jubilejai veltīto monēto, kas, gluži tāpat kā citas piemiņas monētas, nokaltas viena miljona tirāžā, pietiks visiem interesentiem. Līdzšinējā pieredze liecina, ka jau pēc pāris stundām ažiotāža būs rimusi un rindas mazinājušās. Piemēram, iepriekšējā - ES prezidentūrai veltītā - monēta joprojām ir pieejama apmaiņai Latvijas Bankas kasēs, neskatoties uz lielo interesi un rindām Latvijas Bankas kasēs pusotras dienas garumā pēc šīs monētas laišanas apgrozībā.

Jau ziņots, ka monētu «Eiropas Savienības karogam 30» iespējams iegādāties arī «Brilliant Uncirculated» kvalitātē īpašā suvenīriesaiņojumā. Tās cena Latvijas Bankas kasēs - 7,30 eiro.

ES karoga jubilejai veltītā monēta ir eirozonas valstu kopīgā divu eiro piemiņas monēta, kuras dizains tika noskaidrots konkursā un tam sekojošā eiropiešu balsojumā, kurā piedalījās aptuveni 100 000 cilvēku.

ES karoga jubilejai veltītā €2 monēta
ES karoga jubilejai veltītā €2 monēta Foto: LETA

Piemiņas monētas grafisko dizainu veidojis Georgijs Stamatopuls no Grieķijas Bankas. Latvijas Bankas izlaistajām monētām reversā ir uzraksts «Latvija», un monētas jostā, tāpat kā visām Latvijas divu eiro apgrozības monētām, ir uzraksts «Dievs * svētī * Latviju». Piemiņas jeb īpaša dizaina apgrozības monētu Eiropas puse ar nominālvērtības norādi, materiāls un izmērs neatšķiras no citām divu eiro apgrozības monētām.

Jaunās divu eiro monētas kaltas Bādenes-Virtembergas valsts kaltuvē Vācijā.

Kā ziņots, Latvijas Banka šogad plāno izdot arī piemiņas divu eiro monētu ar stārķa attēlu. Šī monēta plānota gada nogalē.

Katru gadu ikviena eirozonas valsts var izlaist divas divu eiro piemiņas monētas, kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eirozonas valstis kopā var izlaist vēl vienu divu eiro monētu par kopēju ES valstu tēmu.

Eiropas Centrālās bankas mājaslapā publicētā informācija liecina, ka līdz ES karoga piemiņas monētas izdošanai eirozonā kopīgi emitētas trīs piemiņas monētas: 2007.gada martā, pieminot Romas līguma 50.gadadienu, 2009.gada janvārī par godu Ekonomikas un monetārās savienības 10.gadadienai, kā arī 2012.gada janvārī, pieminot eiro banknošu un monētu ieviešanas 10.gadadienu.

Latvijas Banka pirmo eiro piemiņas monētu izdeva pērn, un tā bija veltīta Rīgai - kultūras galvaspilsētai. Šogad februārī Latvijas Banka izdeva Latvijas prezidentūrai ES veltītu divu eiro piemiņas monētu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu