Elektrības cenas jau tagad ir par 8-10% zemākas nekā gada sākumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Elektroenerģijas cena, kas tiek piedāvāta tagad, ir par 8-10% zemāka, salīdzinot ar to cenu, kas tika piedāvāta elektroenerģijas tirgus atvēršanas brīdī šā gada sākumā, atzina elektroenerģijas tirgotājas SIA «220 Enerģija» pārstāve Madara Jurgelāne. Viņa stāstīja, ka «220 Enerģija» savus fiksētās cenas piedāvājumus par 4% samazināja jau vasarā, bet, pateicoties labvēlīgajai tirgus situācijai, cenas turpināja sarukt.

«Patērētājiem jāapzinās, ka elektroenerģijas tirgus ir ļoti aktīva vide, kas samērā strauji reaģē uz dažādiem cenu ietekmējošiem faktoriem, attiecīgi elektroenerģijas cenas mainās ik dienu,» uzsvēra Jurgelāne.

Viņa piebilda - fakts, ka AS «Latvenergo» paziņo par elektrības cenu samazinājumu no nākamā gada, nenozīmē, ka tirgū jau nepastāv zemāks piedāvājums.

«Lielākie ieguvēji ir tie patērētāji, kas izvēlējušies biržai piesaistīto cenu.

Biržas cenas piedāvājumus ir vienkārši salīdzināt, jo piedāvājumos tiek precīzi norādīts, cik eiro patērētājiem būs jāmaksā par tirgotāja pakalpojumiem katras kilovatstundas iegādei un nav nekādu papildu saistību, līgumtermiņu vai sankciju par līguma pārtraukšanu, bet pati elektroenerģijas cena ir visiem publiski pieejama un tā visiem ir vienāda,» uzsvēra «220 Enerģija» pārstāve.

Viņa minēja piemēru, ka vidējā biržai piesaistītā gala cena šajā gadā mājsaimniecībai ir bijusi 15,5 centi par kilovatstundu (kWh), attiecīgi

mājsaimniecībai ar 1000 kWh patēriņu mēnesī kopējais ieguvums par šā gada deviņiem mēnešiem būtu 100-120 eiro apmērā.

Jau ziņots, ka «Latvenergo» elektroenerģijas tirdzniecības produktos «Elektrum» elektroenerģijas komponentes izmaksas nākamgad samazināsies atkarībā no izvēlētā produkta, taču kompānijā neatklāja, cik liels būs samazinājums. Pēc LETA aprēķiniem, samazinājums ir aptuveni 2-4%.

«Latvenergo» informēja, ka klientu pašapkalpošanās portālā «www.elektrum.lv» ir publiskoti tirgus piedāvājumi mājsaimniecībām no 2016.gada pirmā janvāra.

Jau ziņots, ka ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) informēja, ka nākamgad Latvijā gaidāms elektrības cenu samazinājums, ko veicina konkurence elektroenerģijas tirgū un ieguldījumi infrastruktūras attīstībā.

«Tā kā elektroenerģijas tirgū darbojas vairāki konkurenti, cenu kritums varētu būt atšķirīgs, taču AS «Latvenergo» 2016.gadā plāno kopējo elektrības cenu samazinājumu 6-8% robežās. Tas gan nenozīmē, ka šāds samazinājums būs gala rēķinos, jo elektrības kopējo rēķinu veido vairākas komponentes - obligātā iepirkuma komponente, elektrības cena, pārvades un sadales izmaksas,» norādīja ministre.

Taču Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs precizēja, ka, neskatoties uz kopējo plānoto elektrības cenu samazinājumu, elektrības cenu samazinājums nākamgad gala patērētājiem rēķinos varētu būt 3-4% apmērā.

Reizniece-Ozola uzsvēra, ka pirmo reizi Latvijas vēsturē ir plānots elektrības cenu samazinājums un tas būs pateicoties tam, ka šogad ir izbūvēts jauns elektrības savienojums starp Lietuvu un Zviedriju.

«Līdz ar to Latvija būs savienota ar Lietuvas un Skandināvijas tirgiem, kur elektrības ražošanas jaudas ir lielākas nekā patēriņš. Līdz šim Latvija un Lietuva biržā saņēma augstākas elektrības cenas, jo valstīm bija slikts starpsavienojums. Turklāt patēriņš bija lielāks nekā saražotās jaudas,» informēja ministre.

Jau ziņots, ka kopš šī gada 1.janvāra arī Latvijas mājsaimniecības pērk elektroenerģiju brīvajā tirgū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu