KP akceptē «Rīgas piensaimnieka» un «Food Union» apvienošanos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Konkurences padome (KP) devusi atļauju Kaimanu salās reģistrētajam fondam «Meridian Capital CIS Fund» netieši iegūt pilnīgu kontroli pār vienu no lielākajiem piena pārstrādātājiem Latvijā - SIA «Rīgas piensaimnieks», aģentūru LETA informēja KP pārstāve Inita Kabanova.

Kā ziņots, KP maija beigās saņēma piena pārstrādes koncerna «Food Union» un «Rīgas piensaimnieka» apvienošanās ziņojumu. Tobrīd «Food Union» sabiedrisko attiecību vadītāja Linda Mežgaile aģentūrai LETA apstiprināja, ka koncerna finansiālais partneris - starptautiskā privātā kapitāla investīciju grupa «Meridian Capital» - iegādāsies SIA «Rīgas piensaimnieks», lai, saņemot KP atļauju, veiktu abu uzņēmumu apvienošanu.

Kā norāda KP, 25.septembrī pieņemts lēmums atļaut «Meridian Capital CIS Fund» iegādāties «Rīgas piensaimnieku», jo apvienošanās neradīs kaitējumu konkurencei un ļaus attīstīt eksportspēju, kā arī palielināt svaigpiena iepirkumu Latvijā.

Tāpat KP norāda, ka, pārstrādes uzņēmumiem apvienojoties, to kopējā tirgus daļa svaigpiena iepirkuma tirgū palielināsies mazāk nekā par 5%, tāpēc konkurence netiks būtiski samazināta. Ja apvienotais uzņēmums spēs palielināt ražošanas apjomu, palielināsies svaigpiena iepirkums, dodot iespēju augt arī piena lopkopības nozarei Latvijā.

KP vērtēja arī apvienošanās ietekmi uz vairumtirdzniecības tirgu, kurā apvienošanās dalībnieki veikaliem tirgo pienu, kefīru (arī paniņas, tīrkultūru un līdzīgus produktus), jogurtu, kausēto sieru, krēmsieru, skābo un saldo krējumu, sviestu un margarīnu, biezpienu, kā arī saldējumu un saldēto sulu.

Vērtējot katru no šo preču tirgiem, KP secināja, ka apvienošanās nerada draudus konkurencei - tirgus daļas pieaugums ir neliels, tirgū darbojas konkurenti no Latvijas un pārējām Baltijas valstīm, veikaliem ir viegli aizstāt vienu ražotāju ar citu, pircēji nav lojāli kāda konkrēta ražotāja vai pat valsts produkcijai un pastāv citi tirgus spēki, kas neļauj apvienotajam uzņēmumam rīkoties neatkarīgi no piegādātājiem, konkurentiem un no klientiem.

Tāpat «Rīgas piensaimnieka» nelielā tirgus daļa, kā arī konkurence Baltijas mērogā neļaus pārstrādātājiem pēc apvienošanās ļaunprātīgi izmantot tā dēvēto portfeļa efektu, kad veikali izvēlas konkrētu ražotāju tā plašā preču klāsta un populāro produktu dēļ.

Tirgus izpētes gaitā iegūtā informācija ļauj KP secināt, ka piena pārstrādes nozare Latvijā joprojām ir sadrumstalota - darbojas daudz uzņēmumu ar nepietiekami noslogotām jaudām, kas ilgtermiņā apdraud Latvijas uzņēmēju konkurētspēju Baltijas mērogā. Savukārt kā alternatīva sadarbībai ar lielajiem pārstrādātājiem saglabājas darbība specifiskos nišas segmentos, piemēram, tradicionālu produktu mājražošana vai tiešā tirdzniecība.

Lēmumā tika vērtēti arī riski, vai apvienotais tirgus dalībnieks var ierobežot citiem konkurentiem to produkcijas realizāciju mazumtirdzniecībā. Šajā sakarā jāņem vērā, ka 2016.gada 1.janvārī stāsies spēkā Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likums, ar kuru attiecībās starp ražotāju un piegādātāju aizliegts maksāt par preču atrašanos mazumtirdzniecības vietā, tostarp par preču izvietošanu veikalu plauktos, norāda KP.

Jau vēstīts, ka pirms gada «Food Union» akcionārs ukraiņu izcelsmes Krievijas uzņēmējs Andrejs Beshmeļņickis paziņoja par Tallinas biržā kotētās publiskās akciju sabiedrības «Premia Foods» saldējuma un saldēto produktu biznesa iegādi. Darījuma apmērs toreiz bija 27,1 miljons eiro.

«Rīgas piensaimnieks» dibināts 1993.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 379 388 eiro. Uzņēmums ražo aptuveni 100 produktus, pazīstamākie ir biezpiena sieriņš «Kārums», kausētie sieri «Dzintars», saldējumi «Jungle Pop».

Pagājušajā gadā uzņēmums strādāja ar 32,91 miljona eiro apgrozījumu salīdzinājumā ar 33,82 miljoniem iepriekšējā gadā. Uzņēmuma peļņa bija 680 196 eiro salīdzinājumā ar 744 270 eiro 2013.gadā. Kopš 2010.gada vienīgais «Rīgas piensaimnieka» īpašnieks ir Kaimanu salās reģistrētais «DCEMF Holdings».

Andrejs Beshmeļņickis ir ukraiņu izcelsmes globālās pārtikas industrijas uzņēmējs. 2011.gadā viņš iegādājās divus lielākos piena pārstrādes uzņēmumus Latvijā - AS «Rīgas piena kombināts» un AS «Valmieras piens» - un apvienoja tos «Food Union» grupā.

Iepriekš, 2010.gada 2.novembrī, oficiāli tika paziņots, ka 91,89% «Valmieras piena» akciju iegādājies Krievijas uzņēmējs Jevģēnijs Varovs, savukārt 2011.gada martā «Rīgas piena kombināts» paziņoja par Krievijas investora Sergeja Beshmeļņicka piesaistīšanu uzņēmumam.

«Food Union» patlaban ir aptuveni 800 darbinieki, pērn uzņēmuma provizoriskais apgrozījums bijis 125 miljoni eiro.

«Meridian Capital» ir starptautiska privātā kapitāla investīciju grupa, kas ir veikusi vairākas investīcijas piena pārstrādes uzņēmumos Krievijā un Baltijas valstīs un ir investējusi arī citos uzņēmumos. «Meridian Capital» finansēja «Unimilk» izveidi, kļūstot par Krievijas otro lielāko piena pārstrādes uzņēmumu. Vēlāk uzņēmums apvienojās ar «Danone» svaigo piena produktu nodaļu Krievijā, tādējādi kļūstot par nozīmīgāko piena pārstrādes uzņēmumu NVS reģionā. Patlaban «Meridian Capital» un tā partneriem pieder ievērojama daļa mazākuma akciju kopuzņēmumā «Danone-Unimilk». Pašlaik «Meridian Capital» atbalsta «Food Union» paplašināšanos Baltijas valstīs, kā arī NVS valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu