EM: Septembrī vērojamas mēnesim neraksturīgas cenu pārmaiņas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Septembrim ir raksturīgs cenu kāpums, tomēr šogad septembrī patēriņa cenām bija vērojams kritums, kas bija straujākais kopš 1990.gada, izņemot 2009.gadu, norādīja Ekonomikas ministrijas (EM) Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vecākā referente Ieva Šnīdere.

Šā gada septembrī, salīdzinot ar augustu, patēriņa cenu līmenis Latvijā samazinājās par 0,1% - precēm tas samazinājās par 0,2%, bet pakalpojumiem tas pieauga par 0,1%.

Šnīdere teica, ka šā gada septembrī lielākā ietekme uz cenu samazināšanos joprojām bija degvielai saistībā ar zemajām naftas cenām pasaulē. Mēneša laikā degvielai cenas samazinājās par 4,8%, kas kopējo cenu līmeni samazināja par 0,3 procentpunktiem.

«Pēc straujā pasaules naftas cenu krituma jūnijā, jūlijā un augustā, kad augusta vidū cenas bija noslīdējušas līdz zemākajam līmenim pēdējo sešu gadu laikā, augusta beigās tās stabilizējās, atgriežoties augusta sākuma cenu līmenī. Septembrī pasaules naftas cenām bija vērojams neliels kāpums - vidēji cenas mēneša laikā pieauga par 2%. Vienlaikus, saistībā ar prognozēm, ka naftas piegādes apjomi netiks samazināti, nav pamata gaidīt būtisku naftas cenu kāpumu tuvākajā laikā,» atzina EM eksperte.

Septembrī sezonālu faktoru ietekmē cenas samazinājās pārtikai par 0,6%. Ņemot vērā pārtikas preču lielo īpatsvaru patēriņa grozā, cenu pazemināšanās šajā preču grupā noteica kopējā cenu līmeņa samazināšanos par 0,15 procentpunktiem. Vislielākā ietekme bija cenu kritumam augļiem, gaļai un kartupeļiem. Pasaules pārtikas cenām septembrī bija vērojams neliels kāpums - salīdzinot ar augustu, tās pieauga par 0,8%, ko ietekmēja cenu kāpums piena produktiem un cukuram.

Cenas septembrī turpināja samazināties arī siltumenerģijai. Dabasgāzes cenas krituma dēļ cenas siltumenerģijai samazinājās par 1,2%, kas kopējo cenu līmeni samazināja par 0,05 procentpunktiem. Kopš gada sākuma cenas siltumenerģijai ir samazinājušās par 12,5%.

Lielākā palielinošā ietekme septembrī sezonālu faktoru ietekmē bija cenu kāpumam apģērbam un apaviem. Cenas apģērbiem un apaviem mēneša laikā pieauga par 4,8%, kas kopējā patēriņa cenu līmeņa pieaugumu ietekmēja par 0,3 procentpunktiem. Cenas pieauga arī personīgās aprūpes precēm un pakalpojumiem par 1,9%.

Citās preču un pakalpojumu grupās cenu svārstības aizvadītajā mēnesī kopējo cenu līmeni būtiski neietekmēja.

Šā gada septembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, patēriņa cenas samazinājās par 0,5%. Gada vidējā inflācija augustā bija 0,3%.

«Kopumā šogad vidējo gada inflāciju turpinās noteikt ārējie faktori - naftas un pārtikas cenu dinamika pasaulē. Saglabājoties pašreiz vērojamajām zemajām naftas cenām pasaulē, prognozējam, ka vidējā gada inflācija būs zemāka nekā iepriekšējā gadā,» teica Šnīdere.

Kā ziņots, vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada septembrī, salīdzinot ar 2014.gada septembri, samazinājās par 0,5%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas samazinājās par 1,7%, bet pakalpojumiem pieauga par 2,5%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, palielinājās par 0,3%.

Šogad septembrī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas samazinājās par 0,1%. Precēm cenas samazinājās par 0,2%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,1%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu