Jauno projektu dzīvokļu cenas 2015.gadā samazinājušās par 9%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Jauno projektu dzīvokļu cenas 2015.gadā samazinājušās par 9%. Kritums saistīts ar tirgus pārorientēšanos uz vietējo patērētāju, informē nekustamo īpašumu kompānijas «Balsts» valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš.

Tomēr aktivitāte šajā segmentā nav pietiekama saistībā ar finansējuma pieejamības ierobežošanu, norāda Zariņš. Dzīvokļi jauno projektu mikrorajonos šobrīd ir pieejami vidēji no 1000 līdz 1750 eiro par kvadrātmetru, galvaspilsētas centrā no 1500 līdz pat 3900 eiro par kvadrātmetru. Ekskluzīvu objektu segmentā dzīvokļiem ar pilnu apdari cena var variēt no 2600 līdz pat 4000 eiro par kvadrātmetru.

Septembrī Rīgas sērijveida dzīvokļu vidējās cenas pieaugušas par 0,62%. Minimāls cenu kāpums 0,06-0,61% robežās novērojams lielākajā daļā mikrorajonu un centrā, bet cenu kritums 0,07-0,57% robežās novērots Juglā un jaunajos projektos.

Darījumu skaits, salīdzinot ar augustu, palielinājies par 12%. Darījumu skaita pieaugums ir pozitīva tirgus tendence, kas norāda uz pielāgošanos pašreizējiem apstākļiem, kuros tirgus orientēts uz vietējo patērētāju, skaidro Zariņš. Taču vājā kreditēšana un uzturēšanās atļauju izsniegšanas jaunie ierobežojumi turpina ietekmēt tirgus attīstību. Turpmākie mēneši rādīs, vai darījumu skaita pieaugošā tendence ir pozitīva, piebilst Zariņš.

Aktivitāte Rīgas dzīvokļu īres tirgū saglabājusies iepriekšējo mēnešu līmenī. Vietējie iedzīvotāji pārsvarā interesējas par vienas vai divu istabu dzīvokļiem ar vidējo īres maksu no 250 līdz 400 eiro mēnesī. Turīgāki iedzīvotāji nereti izskata arī dārgākus piedāvājumus, kuru īres maksa ir vidēji līdz 550 eiro mēnesī par divu istabu dzīvokli un līdz pat 1000 eiro mēnesī par trīs istabu dzīvokli. Šādiem klientiem attiecīgi ir arī augstākas prasības, taču bieži vien piedāvātie īpašumi nav pietiekami labas kvalitātes un neatbilst noteiktajai īres maksai.

Privātmāju segmentā klientu aktivitāte ir saglabājusies nemainīga. Pircēji galvenokārt interesējas par mūsdienīgām kvalitatīvām savrupmājām vietās ar labu un sakārtotu apkārtējo infrastruktūru, taču šāds piedāvājums par tirgus situācijai atbilstošu cenu ir ierobežots. Pieprasītākās ir mājas platībā līdz 200-250 kvadrātmetriem ar 1000-1200 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu