Portāls: «Lattelecom» veido shēmas nodokļu apiešanai; uzņēmums to noliedz

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijas valstij ar 51% piederošais telekomunikāciju uzņēmums «Lattelecom», kura valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis paudis gatavību sūdzēt tiesā Latvijas valsti par jaunā solidaritātes nodokļa ieviešanu, pats veido «optimizācijas» shēmas, lai izvairītos no nodokļiem, vēsta portāls «Pietiek.com».

Vainu par nodokļu optimizēšanu, atstājot darbiniekus bez sociālajām garantijām, «Lattelecom» veļ gan uz konkurentiem, kuri darbojoties tā dēvētajā pelēkajā ekonomikā, gan uz valsti, kura necīnās ar ēnu ekonomiku un vēl ieviesusi jaunu nodokli, kas ievērojami samazinās Gulbja ienākumus, kuri pērn sasniedza 392 000 eiro.

Lai samazinātu savas izmaksas par darbaspēka nodokļiem,

«Lattelecom» jau pirms dažiem gadiem atlaida no darba visus montierus un ar tiem noslēdza līgumus kā ar pašnodarbinātajiem.

Kad Valsts ieņēmumu dienests (VID) izteica aizrādījumu, ka šāda prakse nav pieļaujama, «Lattelecom» nevis pieņēma montierus atpakaļ darbā, bet vienojās ar citu uzņēmumu, ka tas nodrošinās montieru pakalpojumus ārpakalpojumā.

Līdz ar to montieri bija spiesti pārslēgt līgumus jau ar «Lattelecom» sadarbības partneri, kurš arī izvēlējās tos piesaistīt kā pašnodarbinātos. Ar šādu shēmu Lattelecom bija izvairījies no VID pārmetumiem un nodrošinājis sev iespēju maksāt mazākus nodokļus par darbaspēku, raksta «Pietiek», norādot, ka pats «Lattelecom» šajā shēmošanā neko sliktu nesaskatot.

Pret solidaritātes nodokli cīņu sākušais uzņēmums žēlojas, ka tam nākas strādāt apstākļos, kur ir augsts ēnu ekonomikas īpatsvars, un kritizē, ka pēdējo gadu laikā valstī nav panākts būtisks progress valsts institūciju cīņā ar ēnu ekonomiku. Vienlaikus uzņēmums norāda, ka tas visu peļņu katru gadu 100% apmērā izmaksājot dividendēs, un kopumā valstij pēdējo piecu gadu laikā dividendēs izmaksāti 67,55 miljoni eiro.

«Lattelecom» nenoliedz, ka tās vadītāja alga ir piesaistīta uzņēmuma peļņai un valdes priekšsēdētājs ir tieši ieinteresēts, lai uzņēmumam būtu lielāka peļņa, jo tas attiecīgi palielina viņa algu. Taču uzņēmums norāda, ka tā valdes locekļi katru gadu deklarējot visus savus ienākumus un īpašumus un par visiem «Lattelecom» darbiniekiem pilnībā un precīzi tiekot aprēķināti un maksāti visi paredzētie darbaspēka nodokļi.

Vienlaikus «Lattelecom» nenoliedz, ka atsevišķu funkciju izpildi ir nodevis ārpakalpojumu sniedzējiem. Uz jautājumiem par montieriem «Lattelecom» gan uz «Pietiek» jautājumiem spītīgi neatbildot, vien norādot, ka «vienmēr izvēlamies visefektīvākos un normatīvajiem aktiem atbilstošus risinājumus», raksta «Pietiek».

Uzņēmuma sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Līga Bite šo informāciju noliedz un norāda, ka «Lattelecom» pakalpojumu piegādes un uzturēšanas daļā visi darbinieki - telekomunikāciju iekārtu tehniķi, klientu atbalsta inženieri, klientu atbalsta tehniķi, pakalpojumu nodrošinājuma speciālisti utt. - nodarbināti uz darba līgumu pamata un baudot «Lattelecom» grupas koplīguma labumus.

«Tā kā «Lattelecom» nekādus pārkāpumus nav pieļāvis, likumsakarīgi, ka šāds aizrādījums no VID nav saņemts,» TVNET apgalvoja Bite.

Uzņēmuma pārstāve sacīja, ka «Lattelecom» neizmanto nekādas shēmas, bet organizē savu saimniecisko darbību maksimāli efektīvi, sīvas konkurences apstākļos, pilnībā ievērojot normatīvo aktu prasības. Lai īstenotu akcionāru uzstādītos biznesa mērķus, uzņēmumā nodarbina tik darbinieku, cik nepieciešams pamatfunkciju nodrošināšanai.

Vienlaikus Bite atzīst, ka «Lattelecom» izmanto arī ārpakalpojumu sniedzēju pakalpojumus, taču tas tiekot darīts tikai tad, kad tas ir ekonomiski pamatoti. «Fakts, ka daļa bijušo «Lattelecom» darbinieku strādā šajās kompānijās, nav pārsteidzošs, jo nozarē nodarbinātie darbinieki maina darba devējus, kur skaits elektronisko sakaru nozarē nav neierobežots. «Lattelecom» ir viens no iekārojamākajiem darba devējiem, un tas ir apliecinājums tam, ka uzņēmums ir godprātīgs darba devējs, tāpat «Lattelecom» ir viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem, un informācija par koncerna veiktajiem nodokļu maksājumiem ir publiski pieejama informācija,» pauda Bite.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu