Latvijā reģistrēto zāļu iepakojuma cena augusi par 3% - € 7,13

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā reģistrēto zāļu iepakojuma vidējā cena pērn pieaugusi par 3%, salīdzinot ar 2013.gadu, un bija 7,13 eiro, liecina Zāļu valsts aģentūras (ZVA) apkopotie dati.

Savukārt nereģistrēto zāļu iepakojuma vidējā cena 2014.gadā ir palielinājusies par 26% - līdz 11,11 eiro par iepakojumu. Salīdzinoši 2013.gadā iepakojuma vidējā cena attiecībā pret iepriekšējo gadu bija palielinājusies par 11%.

Vidējo cenu veido zāļu realizācijas apmērs eiro attiecībā pret zāļu iepakojumu skaitu, kas realizēti par cenu, kas lielāka par nulli.

Tostarp lielāko zāļu (arī nereģistrēto zāļu) realizācijas apmēra daļu lieltirgotavas piegādā aptiekām - pērn 62%. Kopā ar piegādēm citām lieltirgotavām un ārstniecības iestādēm tas veido 98% no kopējā zāļu pārdošanas apmēra eiro.

Aptuveni 2% no kopējā zāļu realizācijas apmēra tiek realizēti pārējiem patērētājiem - prakses ārstiem (1%), veterinārmedicīniskās aprūpes iestādēm un praktizējošiem veterinārārstiem (0,08%) un citiem (0,7%).

Arī pēc iepakojumu skaita lielākos zāļu apmērus lieltirgotāji piegādā aptiekām, citām lieltirgotavām un ārstniecības iestādēm, veidojot 99% no kopējā pārdoto zāļu iepakojumu skaita. Atlikušais 1% realizēts prakses ārstiem (0,3%), veterinārmedicīniskās aprūpes komersantiem un praktizējošiem veterinārārstiem (0,1%) un citiem patērētājiem (0,6%).

Savukārt pēc zāļu (tostarp nereģistrēto zāļu) pārdošanas apmēra aptiekām, trīs lielāko zāļu lieltirgotavu piegādes 2014.gadā veidoja 73% (2013.gadā 74%) no visu lieltirgotavu kopējā zāļu realizācijas apmēra aptiekām (38% - «Recipe Plus», 20% - «Tamro» un 15% «Magnum Medical»).

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka zāļu realizācijas apmērs 2014.gadā Latvijā pieauga par 2,7%, salīdzinot ar 2013.gadu, un sasniedza 316,04 miljonus eiro.

ZVA regulāri apkopo un analizē zāļu patēriņa statistikas datus, pamatojoties uz Latvijas zāļu lieltirgotavu un aptieku iesniegtajiem pārskatiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu