VID: Nelegālais cigarešu tirgus Latvijā ir ap 30%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts ieņēmumu dienests

Nelegālais cigarešu tirgus Latvijā ir ap 30%, šodien informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvaldes direktors Edijs Ceipe.

Viņš atzīmē, ka par to liecina VID rīcībā esošie pētījumu kompāniju «Nielsen» un KPMG pārskati par Latvijas nelikumīgo cigarešu tirgu. Latvijā no kopumā pērn izsmēķētajām cigaretēm 760 miljoni bijušas kontrabandas cigaretes. Tie ir 29,3% no kopējā patērēto cigarešu apjoma.

Kontrabandas cigarešu lielāko daļu - 66,9% - veido no Baltkrievijas nelegāli ievesto cigarešu īpatsvars, tai seko Krievija - 29,8%, Kirgizstāna - 1%, Lietuva - 0,4% un citas valstis.

Kontrabandas cigaretes no Baltkrievijas tiek transportētas, lielākoties izmantojot dzelzceļu, autotransportu, no Krievijas - autotransportu, dzelzceļu un jūras transportu, savukārt no Āzijas - jūras transportu un aviotransportu.

Latvijā cigarešu paciņa pērn maksāja vidēji par 2,04 eiro dārgāk nekā Baltkrievijā, no kuras ievesto kontrabandas cigarešu apjoms aug ik gadu, atzina Ceipe, piebilstot, ka galvenais iemesls augstajam kontrabandas līmenim Latvijā ir Latvijas atrašanās uz Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas un cigarešu cenu starpības krasais pieaugums ES un ārpus tās esošajās valstīs.

Šī gada astoņos mēnešos kopumā tiesībsargājošās iestādes izņēmušas 138,9 miljonus nelegālo cigarešu. Salīdzinājumam pērn kopumā izņemts 130,1 miljons cigarešu, bet 2013.gadā - 83,94 miljoni cigarešu.

Uz Latvijas ārējās robežas kopumā izņemti 114,84 miljoni cigarešu, no tām 111,25 miljonus (80% no visa izņemto cigarešu apjoma) ir izņēmis VID, bet 3,59 miljonus cigarešu ir izņēmusi Valsts robežsardze. Savukārt iekšzemē Valsts policija ir izņēmusi 23,25 miljonus cigarešu.

Šī gada astoņos mēnešos 78% no visām tiesībsargājošās iestāžu izņemtajām cigaretēm ir cigaretes, kas izņemtas VID sākto nozīmīgo kriminālprocesu laikā. Par nozīmīgiem kriminālprocesiem tiek uzskatīti tie gadījumi, kad viena procesa laikā izņemts 100 000 vai vairāk cigarešu.

Ceipe atzīmēja, ka kopš 2010.gada nelikumīgā cigarešu tirgus īpatsvars ir samazinājies par 9%, kas liecina par stabilu nelikumīgā cigarešu tirgus samazināšanās tendenci. VID dati liecina - ik gadu novērojams, ka palielinās legālā cigarešu aprite mazumtirdzniecībā.

Ar mērķi mazināt tabakas nozarē strādājošo komersantu izvairīšanos no nodokļu nomaksas un negodīgas konkurences iespējas, kā arī veicināt sadarbību tabakas nelegālā tirgus samazināšanā, šodien VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone un Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās asociācijas (TIRNA) valdes priekšsēdētājs Juris Stinka parakstīja vienošanos par ciešāku sadarbību.

Paplašinot līdzšinējo sadarbību, VID un TIRNA noslēgtā vienošanās paredz sadarbību normatīvo aktu izstrādē un ieviešanā, informācijas apmaiņu nodokļu administrēšanas, tabakas aprites uzraudzības un nelegālā tirgus apkarošanas jomā, kā arī nelegālā tabakas izstrādājumu tirgus izpētē un samazināšanā.

«Viens no efektīviem risinājumiem, kas radīts līgumu ar Eiropas Komisiju iespaidā, ir preču digitālā izsekošanas sistēma, kas ļauj operatīvi noteikt preču ražošanas vietu, transportēšanas maršrutu un iespējamo nopludināšanu nelegālajā tirgū. Šādas sistēmas koncepcija ir iekļauta arī jaunajā ES «Tabakas direktīvā» un nākotnē būs obligāti jāievieš visās dalībvalstīs. Šis ir viens no virzieniem, kurā plānota nozares un VID sadarbība,» teica Stinka.

Kā informēja Ceipe, astoņu mēnešu laikā šogad akcīzes nodokļa ieņēmumi par tabakas izstrādājumiem Latvijā bija 115,96 miljoni eiro. 2013.gadā visa gada garumā akcīzes nodokļa ieņēmumi par tabakas izstrādājumiem Latvijā bija 151 miljons eiro, bet 2014.gadā - 166,2 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu