ES vienojas par obligāto automātisko informācijas apmaiņu nodokļu jomā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas Savienības (ES) Ekonomikas un finanšu jautājumu (ECOFIN) padomes sanāksmē Luksemburgā otrdien tika panākta vienošanās par obligāto automātisko informācijas apmaiņu nodokļu jomā.

«Ir panākta politiska vienošanās,» paziņoja ES Padomē prezidējošās valsts Luksemburgas finanšu ministrs Pjērs Gramenja.

«Eiropa parāda ceļu, ir celmlauzis un sūta spēcīgu signālu pasaulei nodokļu jautājumos,» viņš sacīja.

Vienošanās paredz, ka bloka dalībvalstis apmainīsies ar informāciju par līgumiem, kas noslēgti ar pasaules vadošajām starptautiskajām korporācijām, lai tādā veidā novērstu izvairīšanos no nodokļiem.

Jau vēstīts, ka pērnā gada novembrī ES izcelās skandals, kad saistībā ar nodokļu atvieglojumiem Luksemburgā kritikas krustugunīs nonāca Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers, kurš EK vada kopš 1.novembra, bet pirms tam 19 gadus vadīja Luksemburgas valdību.

Noplūdināti dokumenti liecināja, ka nelielā lielhercogiste Luksemburga 340 pasaules lielākajām kompānijām deva iespēju saņemt ievērojamus nodokļu atvieglojumus. Šajos un vēlāk noplūdinātos dokumentos bija atrodamas tādas kompānijas kā «Pepsi», IKEA un «Deutsche Bank», «Skype» un «Disney»

EK ir sākusi vairākas izmeklēšanas par tā dēvētajiem nodokļu līgumiem Īrijā, Nīderlandē un Luksemburgā, pamatojot izmeklēšanu ar to, ka tādas vienošanās var būt noteikumu par valsts palīdzību pārkāpums, kas veicina negodīgu konkurenci.

Noplūdinātie dokumenti liecina, ka miljardiem eiro vērtas summas tika novirzītas caur Luksemburgu, izmantojot sarežģītas finanšu struktūras, kas ļauj kompānijām samazināt savas nodokļu saistības, un tādejādi valdības zaudē nozīmīgus nodokļu ieņēmumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu