Piešķirts papildu € 1 miljons atbalstam ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ministru kabineta sēdē otrdien nolemts piešķirt viena miljona eiro papildu finansējumu Mājokļu galvojumu programmai, kuras ietvaros ģimenes ar bērniem var saņemt valsts galvojumu kredīta saņemšanai mājokļa iegādei, TVNET informēja ministrijā. Papildu finansējums novirzīts no ienākumiem, kas saņemti valsts budžetā saistībā ar piešķirtajām termiņuzturēšanās atļaujām.

«Iedzīvotāju lielā interese par valsts atbalsta saņemšanu mājokļa iegādei apliecina ģimeņu vēlmi uzlabot dzīves apstākļus saviem bērniem. Ņemot vērā, ka daudzām ģimenēm pirmās iemaksas veikšana mājokļa iegādei rada finansiālas grūtības, valsts pieņemtais lēmums par atbalsta programmas ieviešanu ir bijis pareizs. Šodien piešķirtais papildu finansējums palīdzēs vēl vismaz 650 ģimenēm ar valsts atbalstu vieglāk saņemt kredītu mājokļa iegādei,» skaidro ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola.

Mājokļa galvojumu programmas darbība tika sākta šā gada janvārī.

Līdz šim mājokļu galvojumi piešķirti 797 ģimenēm, kurās kopā aug 1213 bērni. Kopējā piešķirtā galvojuma summa ir 4,932 miljoni eiro.

Visvairāk galvojumu piešķirts mājokļu iegādei Rīgā – 334 galvojumi un Pierīgas novados – 131 galvojums. Mājokļa iegādei Liepājā piešķirti 50 galvojumi, Jelgavā – 36, Daugavpilī un Ventspilī – katrā 13, Jūrmalā – 12, Valmierā – 11, Rēzeknē – 8. Pārējā Latvijas teritorijā piešķirti 189 galvojumi, kas ir 24% no kopējā skaita.

Plānots, ka

piešķirtā viena miljona papildu finansējuma ietvaros atbalsts tiks sniegts vēl vismaz 650 ģimenēm.

Kā zināms, lai ģimenēm ar bērniem atvieglotu iespēju nodrošināt pirmo iemaksu kredītam mājokļa iegādei vai būvniecībai, Ministru kabinets 2014. gada 5. augustā apstiprināja Ekonomikas ministrijas izstrādāto valsts atbalsta programmu dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai personām, kuru apgādībā ir nepilngadīgi bērni.

Atbalsta programmas ietvaros valsts a/s «Latvijas Attīstības finanšu institūcija ALTUM» izsniedz uz laiku līdz 10 gadiem un administrē galvojumu personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. ALTUM galvojumu izsniedz pēc tam, kad aizdevējs piešķīris aizdevumu vai rakstiski apliecinājis, ka aizdevums tiks piešķirts.

Šobrīd sešas komercbankas - Citadele, SEB banka, Swedbank, Nordea, ABLV Bank un DNB banka - izsniedz hipotekāros kredītus Latvijas ģimenēm ar bērniem, atvieglojot nosacījumus par pirmo iemaksu, kas līdz šim ģimenēm ir bijis būtiskākais šķērslis sava mājokļa iegādei.

Galvojuma apmērs ir atkarīgs no bērnu skaita ģimenē - 10%, bet ne vairāk kā 10 000 eiro, ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns; 15%, bet ne vairāk kā 15 000 eiro, ja ģimenē ir divi bērni; 20%, bet ne vairāk kā 20 000 eiro, ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu