Apgrozībā laiž Emīlam Dārziņam veltītu sudraba kolekcijas monētu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Banka otrdien, 6.oktobrī, apgrozībā laidīs Emīlam Dārziņam veltītu piecu eiro sudraba kolekcijas monētu «Melanholiskais valsis», pavēstīja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

«Monēta ir veltījums ģeniālā komponista Emīla Dārziņa skaņdarbam «Melanholiskais valsis», kas ir viena no izcilākajām latviešu simfoniskās mūzikas kompozīcijām,» sacīja Silakalns.

Monētas priekšpuses (aversa) centrā attēlota krītoša zvaigzne, savukārt gar monētas malu augšpusē lokveidā izkārtotas varavīksni simbolizējošas septiņas joslas, to galā pa kreisi ir gada skaitlis 1875, kas ir Dārziņa dzimšanas gads, bet pa labi – gada skaitlis 1910, kas ir Dārziņa miršanas gads. Monētas aversa lejasdaļā puslokā ir uzraksts «EMĪLS DĀRZIŅŠ».

Savukārt monētas aizmugurē (reversā) pamīšus ar apļveida kustību attēlojošām līnijām kārtots uzraksts «Valse Mélancolique», bet pa labi ir gada skaitlis 2015.

Monēta kalta Nīderlandes kaltuvē «Koninklijke Nederlandse Munt». Monētas maksimālā tirāža ir 5000 eksemplāru. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – 39 eiro.

Eiro kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Kolekcijas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas kolekcijas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Šo iemeslu dēļ monētu cena arī būtiski pārsniedz nominālvērtību. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu