Apejot Ukrainu, Baltijas jūrā grib klāt jaunu gāzes vadu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Krievijas gāzes gigants «Gazprom» kopā ar piecām Eiropas enerģētikas kompānijām, starp kurām ir arī «Latvijas gāzes» akcionārs «E.ON» un «Nīderlandes Shell», iecerējuši Baltijas jūrā izbūvēt vēl vienu gāzes vadu. Paziņojums izraisījis sašutuma vilni vairākās valstīs, kas šo lēmumu tulko kā vēlmi Krievijas gāzi uz Eiropu sūtīt apejot Ukrainu, šovakar ziņo LTV raidījums «de facto».

Jaunais cauruļvads «Nord Stream 2» Ukrainas jau tā vājajam budžetam būs nopietns trieciens, jo Krievijas gāzes tranzīts ienes vairāk nekā miljardu eiro. «Tā ir politiska lieta. Viņi grib nolikt malā Ukrainas transportēšanas koridoru un tajā paša laikā arī sodīt Slovākiju,» saka Ukrainas gāzes kompānijas «Naftogaz» pārstāvis Briselē Vjačeslavs Kņjažnickijs.

Krievijas gāzes tranzīta samazināšanās caur Ukrainu vistiešākajā veidā skars arī Slovākiju. Un Slovākijas premjers Roberts Fiko nepakautrējās būt skarbs: «Viņi mūs padara par idiotiem! Viņi ir nodevuši ES dalībvalsti – Slovākiju.»

Eiropas Komisija pagaidām ir ļoti piesardzīga savos vērtējumos, jo vispirms grib redzēt, kā projekts saskan ar Eiropas Savienības plāniem, tostarp par enerģijas avotu dažādošanu.

Bet kamēr Brisele kasa pakausi, «Gazprom» ir skaidri definējis Eiropu kā savu svarīgāko un maksātspējīgāko klientu it īpaši tāpēc, ka «Gazprom» līgums ar Ķīnu par gāzes piegādēm neiet tik strauji kā cerēts, ņemot vērā Ķīnas ekonomiskās izaugsmes tempu samazināšanos.

«Ideja par jaunu cauruļvadu no ziemeļiem, kas apgādātu ne tikai Vāciju bet arī Itāliju un kāpēc ne arī Lielbritāniju – jā, tas radīs nopietnas ekonomiskās problēmas Ukrainai. Ar «Nord Stream 2» gala rezultātā netiks palielināta mūsu atkarība no Krievijas, ja runājam par apjomiem. Tā būs tā pati gāze, bet piegādāta Eiropas tirgum pat citu ceļu,» saka Simone Tagliapietra, Briselē bāzētās domnīcas «Bruegel» pētnieks.

Viņš neredz nekādu iespēju Eiropas Komisijai kavēt gāzes kompāniju plānus, ja Krievija visu darīs saskaņā ar Eiropas Savienības regulējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu