VID noraida VK ziņojumā minētos apgalvojumus par IIN nepamatotu iekasēšanu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) kategoriski noraida Valsts kontroles ziņojumā minēto ka nepamatoti iekasējis iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) par kopējo summu 5,8 mij. eiro, kā arī noraida pārmetumus par pārmaksātā nodokļa atmaksas kavēšanos.

Kā uzsver VID, kopš 2014. gada 1. jūnija valstī vairs netiek lietotas papīra Algas nodokļa grāmatiņas. Kopš 2014.gada 1.jūnija visiem nodokļu maksātājiem algas nodokļa grāmatiņa elektroniskā formā un gan pašai personai, gan tās darba devējam ir pieejama, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS).

Elektroniskās algas nodokļa grāmatiņas ieviešana nozīmē to, ka no 2014.gada 1.jūnija gan juridiskas personas (darba devēji), gan fiziskas personas (darba ņēmēji, saimnieciskās darbības veicēji) algas nodokļa grāmatiņā ietverto informāciju var aplūkot elektroniskā formā un arī nepieciešamos ierakstus un izmaiņas tajā var veikt elektroniskā formā. Jāatzīmē, ka VID darbinieki administrējot nodokļus, redz tikai to informāciju, kuru persona pati atzīmējusi savā Algas nodokļa grāmatiņā, nekāda cita informācija par apgādājamajiem VID speciālistiem nav pieejama. VID norāda, ka informācijas iekļaušana algas nodokļu grāmatiņā ir nodokļu maksātāja pienākums un vienlaikus arī izvēle.

VID norāda, ka pirms šo izmaiņu ieviešanas, jau 2014. gada maijā ar plašsaziņas līdzekļu palīdzību informēja sabiedrību, tādējādi aptverot visus nodokļu maksātājus, jo VID ņēma vērā, ka ne visi ir EDS lietotāji un vēl mazāk ir regulāri sistēmas lietotāji. Plašsaziņas līdzekļi šo izmaiņu izziņošanai tika izmantoti, lai nelietderīgi netērētu gan VID un valsts budžeta līdzekļus un resursus papīra formāta vēstuļu izsūtīšanai vairāk nekā 40 000 personām.

Kā uzsver VID, ja persona nevēlas, lai darba devējam ir redzama, piemēram, informācija par personas invaliditāti vai apgādībā esošām personām, EDS elektroniskajā grāmatiņā atzīmi par to var neizdarīt, taču persona pienākošos nodokļu atvieglojumus var saņemt, nākamajā gadā iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Tātad, arī tādā gadījumā, ja persona nav norādījusi apgādībā esošos, viņa var iesniegt gada ienākumu deklarāciju un atgūt visu pārmaksāto IIN.Tiesa, par katru gadu deklarācija jāiesniedz atsevišķi, tā piemēram, par 2014.gadu to var iesniegt līdz pat 2018.gada 16.jūnijam. Tāpat VID informē, ka vēl var pieprasīt pārmaksāto nodokli par 2012. un 2013.gadu.VID atkārtoti uzsver, ka darbinieki, administrējot nodokļus, redz tikai to informāciju, kuru persona pati atzīmējusi savā Algas nodokļa grāmatiņā, nekāda cita informācija par apgādājamajiem VID speciālistiem nav pieejama.

VID pastiprināti informēja par to, ka līdz ar elektroniskās algas nodokļa grāmatiņas ieviešanu fiziskām personām būs gan jauni pienākumi, gan jaunas iespējas pašām veikt ierakstus un izmaiņas savā elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā.

Kopš elektroniskās algas nodokļu grāmatiņas ieviešanas VID ir daudzas reizes, atkārtoti informējis sabiedrību, izmantojot visus pieejamos masu un sociālos medijus. Nodokļu maksātājiem skaidrojumi par jauno kārtību un praktiski padomi par algas nodokļu grāmatiņas lietošanu sniegti VID organizētājos bezmaksas semināros.

Skaidrojot VK pārmetumus par IIN atmaksu kavējumiem, VID uzsver, ka ir pieaudzis apstrādājamo deklarāciju skaits par aptuveni 20%, turpretī VID kapacitāte palikusi tāda pati, līdz ar to situācija ar kavēšanos tiek risināta, piesaistot darbiniekus no citām struktūrvienībām. VID dara visu iespējamo, lai atmaksātu naudu likumā noteiktajā termiņā.

VID uzsver, ka mūsu valstī resursi iestādēm netiek piešķirti sadalījumā pa normatīvajos aktos VID deleģētajām funkcijām, tādējādi papildus VID deleģētās funkcijas iespējams nodrošināt, pārskatot esošos resursu, automatizējot procesu īstenošanu vai samazinot administratīvo slogu gan VID iekšienē, gan nodokļu maksātājiem un muitas klientiem. Kā piemēram, šobrīd, kad tiek plānots ieviest diferencēto neapliekamo minimumu, VID ir aprēķinājis, ka šīs normas administrēšanai ir nepieciešamas papildus 64 amata vietas, tomēr saskaņā ar valsts budžeta plānošanas nostādnēm ir skaidrs, ka šo papildus uzdevumu mums būs jāveic esošo resursu ietvaros.

Tāpat pēdējos gados vesela virkne papildu funkciju saistībā ar normatīvo aktu grozījumiem VID bija jāveic esošo resursu ietvaros, kas vēl papildus rosināja meklēt risinājumus, kā nodrošināt gan esošo, gan jauno funkciju īstenošanu.

Kā jau ziņots, VK secinājusi, ka VID pagājušā gada laikā, iespējams, nepamatoti iekasējis iedzīvotāju ienākuma nodokli 5,8 miljonu eiro apmērā. Revidenti secinājuši, ka nepamatoti iekasētais apjoms radies, jo 41 032 personām nav piemērots gada neapliekamais minimums.

Pēc VK domām, ieviešot elektroniskās algas nodokļu grāmatiņas, mērķis bijis vienkāršot IIN atvieglojuma piemērošanu, tomēr šis mērķis nav sasniegts. Proti, VID nav pietiekamā apmērā komunicējis ar nodokļu maksātājiem, neinformējot, ka elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā ir jāatzīmē darba devējs, lai saņemtu nodokļu atvieglojumus un iespēju saņemt pārmaksāto IIN.

Tāpat valsts kontroliere Elita Krūmiņa vērsa uzmanību uz VID regulāro kavēšanos ar pārmaksātā IIN atmaksu, turklāt šī situācija ir pasliktinājusies. Piemēram, ja pagājušajā gadā pārmaksas atmaksa veikta vidēji 13 dienas pēc tam, kad tas konstatēts, šogad pirmajos sešos mēnešos atmaksa kavējusies 22% no pieprasītajām atmaksām.

Revīzijā secināts, ka pagājušā gada laikā 736 personām ienākumi ir zem neapliekamā minimuma, nav piemērots neapliekamais minimums, tādējādi nepamatoti ieturot IIN 59 300 eiro apmērā. Savukārt personām, kurām ienākumi ir virs neapliekamā minimuma, IIN nepamatoti ieturēts 273 900 eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu