Lai uzlabotu PVN iekasēšanu, Polijā ievieš «čeku loteriju»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Lai uzlabotu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) iekasēšanu, Polijas valdība ir ieviesusi «čeku loteriju», kurā būs iespēja laimēt automašīnu un citas balvas.

«Ikviens, kurš reģistrēs vismaz 10 zlotus (2,35 eiro) vērtu pirkumu, varēs pretendēt uz vērtīgām balvām, tai skaitā automašīnām, planšetdatoriem un portatīvajiem datoriem,» paziņoja Finanšu ministrija, aicinot patērētājus reģistrēties loterijas interneta vietnē.

Polijā PVN likme ir 23%, bet ekonomisti lēš, ka izvairīšanās no PVN samaksas dēļ valsts budžetā katru gadu nenonāk 40 miljardi zlotu (9,4 miljardi eiro).

Šis plāns nodokļu maksātājiem izmaksās septiņus miljonus zlotu (1,6 miljoni eiro) jeb apmēram 0,01% no valsts iekšzemes kopprodukta.

Finanšu ministra vietniece Izabela Leščina neatklāja, cik lielu summu samaksātā nodokļa veidā šis plāns varētu ienest.

«Galvenokārt mēs vēlamies izglītot Polijas patērētājus par viņu nozīmīgo lomu godīgas ekonomiskās aktivitātes veicināšanā,» viņa norādīja.

Ikviens Polijas iedzīvotājs vecumā no 18 gadiem varēs piedalīties šajā loterijā. Pirmā izloze notiks 16.novembrī, un katru mēnesi tiks izlozēta viena automašīna.

Polijas kaimiņvalsts Slovākija 2013.gadā ieviesa līdzīgu loteriju, tomēr valsts amatpersonas neatklāj, cik lielu summu ar tās palīdzību valsts budžetam ir izdevies iegūt.

Arī Maltā, Portugālē un Taivānā tiek rīkotas šāda veida loterijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu