Rīga tuvākajā laikā ieviest «tūristu nodevu» neplāno

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Rīga tuvākajā laikā neplāno ieviest tā saukto «tūristu nodevu», kas paredz, ka viesiem par nakšņošanu viesnīcās un citās viesu izmitināšanas vietās ir jāmaksā konkrēta naudas summa par vienu nakšņošanas reizi, aģentūrai BNS pastāstīja Rīgas tūrisma attīstības biroja (RTAB) mārketinga direktors Aigars Smiltāns.

Viņš pastāstīja, ka par šādas nodevas ieviešanu Rīgā tiek runāts ik pa laikam, jo tā ir ierasta prakse citās Eiropas pilsētās, tomēr sarunas nekad nav bijušas nopietnākas par konsultāciju līmeni.

Vienlaikus Smiltāns atzīmēja, ka nodevas ieviešana radītu būtisku budžeta bāzi, no kuras pēcāk varētu segt visus ar pilsētas reklamēšanu, mārketingu un citus ar tūrismu saistītos izdevumus. «Plusi tam būtu tādi, ka - ja šādu nodevu ieviestu, tad iekasētos līdzekļus varētu izmantot pilsētas reklamēšanai mērķa tirgos, kā to dara liela daļa Eiropas pilsētu un tādā veidā atgriež naudu atpakaļ pilsētas tūrismā,» teica Smiltāns.

Tostarp viņš arī norādīja uz to, ka šādas nodevas ieviešana prasītu papildu administrēšanu un kontroli.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka no 2016.gada 1.janvāra Lietuvas otras lielākās pilsētas Kauņās viesiem par nakšņošanu viesnīcās un citās viesu izmitināšanas vietās būs jāmaksā tā sauktais spilvenu nodoklis - 0,5 eiro par vienu nakšņošanas reizi.

Rosinājumu otrdien atbalstīja Kauņas pilsētas dome. Tiek plānots, ka jaunais nodoklis pilsētas budžetā ienesīs apmēram 200 tūkstošus eiro, informēja pilsētas pašvaldība.

«No tā sauktā spilvenu nodokļa iegūtā nauda tiks izlietota, uzlabojot Kauņas tūrisma infrastruktūru, reklamējot pilsētu ārvalstīs un palielinot tās konkurētspēju. Tādēļ mēs varēsim piesaistīt vairāk tūristu,» sacīja Kauņas vicemērs Simons Kairis.

Pašvaldība ir paziņojusi, ka nodoklis ar laiku var tikt paaugstināts līdz vienam eiro par nakšņošanas reizi.

Šāda veida nodokli Lietuvā ir noteikusi piejūras kūrortpilsēta Palanga un SPA kūrortvietas Druskininki un Birštone. Tā ieviešanu apsver arī valsts galvaspilsēta Viļņa.

RTAB nodibināts 2009.gada oktobra beigās. Tā dibinātāji ir Rīgas dome (70%), Latvijas nacionālā aviosabiedrība «airBaltic» (10%), Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (10%) un Latvijas Tūrisma aģentu asociācija (10%). RTAB nodarbojas ar tūrisma veicināšanu un Rīgas tūrisma iespēju popularizēšanu ārvalstīs. Birojs par savas darbības un radītā Rīgas zīmola vadmotīvu izvirzījis principu «Labi rīdziniekam – labi tūristam».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu