Ziņojums: Austrumvācija joprojām ir atpalikusi

LETA/AFP/THE LOCAL
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kādreiz komunistiskā Austrumvācija spērusi lielus soļus, lai panāktu Rietumvāciju, taču 25 gadus pēc apvienošanās tās ekonomika joprojām ir vājāka un ir ievērojami samazinājies tās iedzīvotāju skaits, teikts federālā statistikas biroja «Destatis» otrdien publiskotajā ziņojumā «25 Vācijas vienotības gadi».

Laika posmā no 1991.gada līdz 2013.gadam Austrumvācijas iedzīvotāju skaits samazinājies par diviem miljoniem, atzīts pētījumā, kas publiskots pirms sestdien gaidāmās apvienošanās gadadienas.

Vājākā ekonomika likusi daudziem austrumvāciešiem doties uz rietumiem, lai meklētu darbu, un dzimstības rādītājiem likusi noslīdēt krietni zemāk par mirstības rādītājiem.

Šajā periodā uz rietumiem devušies 3,3 miljoni austrumvāciešu, bet uz austrumiem pārcēlušies tikai 2,1 miljons rietumvāciešu, noskaidrots pētījumā. Austrumvācijā 2013.gadā dzīvoja 12,5 miljoni iedzīvotāju, kas ir ievērojami mazāk nekā 14,5 miljoni 1991.gadā.

«Berlīnes mūra krišana [1989.gadā] izraisīja spēcīgu imigrācijas kustību,» atzina «Destatis» prezidents Roderihs Egelers.

Tomēr šī tendence pēdējos gados būtiski samazinājusies, un 2013.gadā pirmoreiz vairāk cilvēku pārcēlās no Rietumvācijas uz Berlīni un citiem Vācijas austrumu reģioniem nekā otrā virzienā.

Vienlaikus Austrumvācija cietusi no dramatiskas iedzīvotāju novecošanās un augstāka bezdarba. 2013.gadā gandrīz divi no trijiem Austrumvācijas iedzīvotājiem bija vecāki par 40 gadiem, kamēr 1991.gadā viņu bija mazāk nekā puse.

Sabrūkot komandekonomikai, satricinājumu piedzīvoja arī darba tirgus, pazeminot nodarbinātību un samazinot reālos ienākumus.

Nacionālais kopprodukts uz vienu iedzīvotāju Austrumvācijā joprojām veido tikai vienu trešdaļu no attiecīgā Rietumvācijas līmeņa. Tikmēr bezdarba līmenis, kas ir nedaudz zemāks par 12%, ir gandrīz divreiz lielāks nekā Vācijas rietumos. Rietumvācijā dominē ražošana, bet Austrumvācija gandrīz pilnībā ir atkarīga no zemāk apmaksātā pakalpojumu sektora.

Austrumvācija un Rietumvācija tika apvienota 11 mēnešus pēc 1989.gada 9.novembra revolūcijas, kas gāza Berlīnes mūri, kurš sadalīja Vāciju pēc Otrā pasaules kara.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu