Plāno izlaist Ziemassvētku kaujām veltītu kolekcijas monētu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas Banka nākamgad plāno izlaist Ziemassvētku kaujām veltītu kolekcijas monētu un pašlaik tiek izstrādāts monētas dizains, liecina Latvijas Bankas publiskotā informācija.

Tāpat Latvijas Banka nākamajā gadā plāno izlaist sudraba kolekcijas monētu «Pasaku monēta II», kuras forma plānota ovāla, un Jaņa Rozentāla 150 gadu jubilejai veltītu sudraba kolekcijas monētu, kuras forma savukārt būs taisnstūris un reversā būs Rozentāla gleznas «Princese ar pērtiķi» reprodukcijas uzdruka. Abu minēto monētu izgatavošanai ir izsludināti konkursi, kuriem var pieteikties līdz attiecīgi 13. un 6.oktobrim.

Latvijas Bankā aģentūrai BNS norādīja, ka, ņemot vērā Latvijas sabiedrības un ārvalstu kolekcionāru interesi, plānotais kolekcijas monētu skaits saglabājas iepriekšējais - 5-7 monētas gadā.

Pēc Latvijas Bankas sniegtās informācijas, šogad Latvijas Banka plāno vēl izlaist Emīla Dārziņa daiļradei veltītu kolekciju monētu, «Pasaku monētu I» un vērdiņa 500 gadu jubilejai veltītu kolekciju monētu.

Eiro kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Kolekcijas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas kolekcijas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Šo iemeslu dēļ monētu cena arī būtiski pārsniedz nominālvērtību. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu