Igaunijā vēl desmit gadus saruks jaunu cilvēku skaits, kas iesaistās darba tirgū

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunu cilvēku, kas iesaistās darba tirgū Igaunijā, skaits ar katru gadu sarūk un turpinās samazināties vēl apmēram desmit gadu, un tuvāko gadu laikā cilvēku skaits, kas ieiet darba tirgū, būs mazāks par to skaitu, kas darba tirgu atstāj, liecina Igaunijas Ekonomikas un sakaru ministrijas pētījums par pieprasījumu pēc darbaspēka un tā piedāvājumu 2014.-2023.gadā.

Apmēram 12 tūkstoši cilvēku ik gadu Igaunijā beidz darba gaitas vecuma vai citu faktoru dēļ. Ekonomikas atzari ar lielāko darbaspēka aiziešanu ir lauksaimniecība un zivsaimniecība, kalnrūpniecība, enerģija, transports un nekustamie īpašumi. Arī izglītībā un veselības aprūpē vidējais darbinieku vecums ir liels, tomēr šajās jomās strādājošie ilgāk turpina darba gaitas un aiziešanas līmenis ir līdzīgs valstī vidējam.

Jomas, kurās pieaug pieprasījuma pēc darbaspēka aktivitāte, ietekmē nepieciešamība pieņemt darbā vairāk darbinieku. Bez jau iepriekš minētajām jomām salīdzinoši liels pieprasījums pēc darbaspēka ir vērojams programmēšanā, viesu izmitināšanā un ēdināšanā, kokapstrādē, elektronikas rūpniecībā un veselības aprūpē.

Pieejamā darbaspēka samazināšanās un algas pieaugums liek darba devējiem pārskatīt darbaspēka izmantojumu, jo nākotnē darbaspēks dažās uzņēmējdarbības jomās var izrādīties pārāk dārgs. Noteiktās jomās cilvēkus var aizstāt ar tehniku, tāpat ir arī iespējams darbību pārvietot uz valstīm ar lētāku darbaspēku.

Igaunijā nodarbināto cilvēku skaita sarukums 2012./2014.-2023.gadā tiek lēsts dažu tūkstošu apmērā. Aplēses liecina, ka 2023.gadā Igaunijā būs 617 tūkstoši strādājošo. Pētījumā aplūkotajā periodā kopējais darba tirgū ieejošo cilvēku skaits būs nedaudz mazāks par to cilvēku, kas atstāj darba tirgu, skaitu.

Saruks cilvēku darbspējas vecumā skaits, kas nozīmē, ka gadījumā, ja iedzīvotāju aktivitātes līmenis pieaugs līdz trīs iepriekšējo augstāko tādu rādītāju vidējam līmenim, bezdarbam Igaunijā vajadzētu nokristies zem 5% atzīmes, ja nodarbinātība saglabāsies līmenī, kādā tā tiek lēsta.

Jaunu cilvēku, kas iesaistās darba tirgū, skaits saruks katrā no pētījumā aplūkotajiem gadiem. Iedzīvotāju skaita prognozes liecina, ka noteikts pieaugums varētu būt vērojams nākamās desmitgades vidū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu