SVF: Ķīnas ekonomikas palēnināšanās ietekme pasaulē ir negaidīti liela

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīnas ekonomikas izaugsmes palēnināšanās ietekme uz globālo ekonomiku ir lielāka, nekā bija gaidāms, sevišķi jaunajos tirgos (emerging markets), trešdienas vakarā paziņoja Starptautiskais valūtas fonds (SVF).

Ziņojumā G20 valstu finanšu ministru un centrālo banku vadītāju sanāksmei, kas šonedēļ notiks Turcijas galvaspilsētā Ankarā, SVF pavēstīja, ka ekonomiskā situācija Ķīnā un citi faktori, tostarp kapitāla plūsmu virzienu maiņa, palielina riskus ekonomikas izaugsmei visā pasaulē.

SVF brīdināja, ka attīstītajām un jaunajām ekonomikām ir jāturpina pieprasījuma atbalstīšana ar reformām un investīcijām, lai nodrošinātu, ka turbulence tirgos un Ķīnas problēmas nebremzēs ekonomisko aktivitāti pārējā pasaulē.

"Ķīnas pāreja uz mazāku izaugsmi, lai gan tā lielākoties atbilst prognozēm, izrādās ar neparedzēti lielām sekām pāri robežām, ko atspoguļo preču un akciju cenu samazināšanās,» paziņoja SVF.

SVF ziņojumā, kas tiks apspriests piektdien un sestdien paredzētajā G20 valstu finanšu ministru un centrālo banku prezidentu sanāksmē, tomēr nav pārskatīta līdzšinējā SVF aplēse, ka globālā ekonomika šogad pieaugs par 3,3%.

SVF rīkotājdirektore Kristīna Lagarda šonedēļ bija paziņojusi, ka globālā izaugsme, domājams, būs mazāka par prognozēto.

Ziņojumā arī pausta pārliecība, ka attīstajās ekonomikās izaugsme «pieticīgi» palielināsies šī gada otrajā pusē un 2016.gadā, ko veicinās zemas naftas cenas. Naftas un citu preču cenu krišanās tomēr kaitē jauno tirgu ekonomikām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu