Nākamnedēļ izlaidīs Rainim un Aspazijai veltīto sudraba kolekcijas monētu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Banka nākamnedēļ sāks tirgot Rainim un Aspazijai veltītu sudraba kolekcijas monētu. Monētu kā kopumu veido divas atsevišķas daļas, uz vienas attēlots Rainis un uz otras - Aspazija.

Monētu apgriežot, redzamas dzejas rindas, ko viņi veltījuši viens otram. Šis mazās formas mākslas darbs runā par divām spilgtām personībām ar atšķirīgu rokrakstu, reizē kopīgu un atsevišķu dzīves ceļu un mijiedarbi literārajā darbā. Divdaļīgums kā retāk izmantots kalšanas paņēmiens ir ļoti piemērots un precīzs šīs monētas idejas nešanai, informē Latvijas Banka.

Monētas grafiskā dizaina autore ir Arta Ozola-Jaunarāja, plastiskā veidojuma autore - Ligita Franckeviča.

Kolekcijas monēta kalta Lietuvas kaltuvē UAB «Lietuvos Monetų Kalykla». Monētas maksimālā tirāža plānota 7000 eksemplāru.

Latvijas Bankas kasēs un citās monētu tirdzniecības vietās sudraba kolekcijas monēta «Rainis un Aspazija» nonāks otrdien, 8.septembrī.

Savukārt monētas prezentācijas pasākums paredzēts 7.septembrī plkst.12 Latvijas Bankas telpās Rīgā, K.Valdemāra ielā 1B. Pasākumā izskanēs klasiskas un laikmetīgas solodziesmas ar Aspazijas un Raiņa dzeju, tostarp fragmentus no jaunā koncertuzveduma «Dagdas skiču burtnīcas» atskaņos mecosoprāns Ieva Parša, basbaritons Krišjānis Norvelis un pianists Aldis Liepiņš. Stāstnieks būs muzikologs Orests Silabriedis. Pasākumā piedalīsies monētas mākslinieki, Latvijas Bankas un Kultūras ministrijas vadības pārstāvji.

Eiro kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī, nevis visā eirozonā. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāk apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības, piemēram, pieci vai desmit eiro. Kolekcijas monētu krāsa, diametrs, svars, materiāls būtiski atšķiras no apgrozības monētu raksturlielumiem

Interesenti informāciju par Latvijas Bankas kasēs nopērkamajām kolekcijas monētām var meklēt centrālās bankas interneta vietnē. Pašlaik pircējiem pieejams tematiski un mākslinieciski plašs monētu klāsts - gan daļa no lata jubilejas un piemiņas monētām, gan četras no 2014.gadā izlaistajām eiro sudraba kolekcijas monētām, gan pirmās divas 2015.gadā izlaistās kolekcijas monētas. Pieejami arī monētu komplekti.

Šogad Latvijas Bankas kolekcijas monētu programmā plānotas sešas monētas. Pie interesentiem jau nonākusi monēta «Ugunsdzēsībai Latvijā 150» un Rīgas pils 500 gadu jubilejai veltītā monēta.

Pagājušajā gadā Latvijas Banka laida apgrozībā sešas kolekcijas monētas. Tās bija veltītas Ainažu jūrskolas jubilejai, Jāņa Jaunsudrabiņa «Baltajai grāmatai», Baltijas ceļa 25.gadskārtai, Vecajam Stenderam, Kurzemes barokam, tika izdota arī latviešu etnogrāfiskajām un folkloras tradīcijām veltīta «Gadskārtu monēta».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu