Otrajā ceturksnī IKP gada griezumā audzis par 2,7%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2014.gada otro ceturksni iekšzemes kopprodukts (IKP) pieauga par 2,7% gan pēc sezonāli izlīdzinātajiem, gan sezonāli neizlīdzinātajiem datiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati.

Šogad otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo ceturksni, IKP salīdzināmajās cenās pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem palielinājās par 1,2%.

Otrajā ceturksnī IKP faktiskajās cenās bija 6,2 miljardi eiro.

Otrajā ceturksnī, salīdzinot ar otro ceturksni pērn, apstrādes rūpniecības nozares temps pieauga par 6,2%, tajā skaitā koksnes un koka izstrādājumu ražošanā - par 5%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā - par 40%, ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā - par 6% un mēbeļu ražošanā - par 15%. Negatīva ietekme uz apstrādes rūpniecības tempu bija ražošanas apjoma kritumam nemetālisko minerālu ražošanā par 10%, pārtikas produktu ražošanā - par 7% un gatavo metālizstrādājumu ražošanā - par 4%.

Būvniecības produkcijas apjoms samazinājās par 3,4%. Kritums vērojams abos lielākajos segmentos: nedzīvojamo un dzīvojamo ēku celtniecībā attiecīgi par 10% un 17%. Pieaugums bija inženierbūvju celtniecībā - par 7%, tai skaitā autoceļu, ielu, ceļu un dzelzceļu līniju būvniecībā - par 13% un vietējās nozīmes cauruļvadu un kabeļu būvniecībā - par 2%.

Mazumtirdzniecība palielinājās par 5%, tai skaitā auto degvielas mazumtirdzniecības apjomi - par 11%. Par 1% pieauga pārtikas un par 8% - nepārtikas preču tirdzniecība. Vairumtirdzniecība ir kritusies par 3%.

Transporta nozarē samazinājumu par 12% uzrādīja uzglabāšanas un transporta palīgdarbības, bet pieaugumu par 3% pasažieru pārvadājumi un par 2% - kravu apgrozība.

Izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumi tika sniegti attiecīgi par 14% un 5% vairāk.

Izklaides un atpūtas pakalpojumu apjoms palielinājās par 7%, tajā skaitā azartspēļu nozarē - pieaugums par 17%. Kritums par 7% novērojams sporta nodarbībās.

Šogad otrajā ceturksnī gada griezumā privātais galapatēriņš faktiskajās cenās pieauga par 4%. Privātajā galapatēriņā mājsaimniecību izdevumi transportam (izdevumi sabiedriskajam transportam, transporta līdzekļu iegāde un ekspluatācija) pieauga par 6%, atpūtai un kultūrai - par 12% un mājokļa uzturēšanas izdevumi - par 1%. Izdevumi pārtikas iegādei saglabājās iepriekšējā gada līmenī.

Privātajā galapatēriņā mājsaimniecību izdevumi salīdzināmajās cenās pieauga transportam par 6%, atpūtai un kultūrai - par 10%, pārtikai - par 1%, bet mājokļa uzturēšanai samazinājās par 2%.

Valdības galapatēriņš faktiskajās cenās palielinājās par 6%, bet salīdzināmajās cenās - par 3%.

Bruto pamatkapitāla veidošana faktiskajās cenās palielinājās par 5%, bet salīdzināmajās cenās - par 3%. Nefinanšu investīcijas par 3% palielinājās transporta un uzglabāšanas nozarē un par 21% - vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības, automobiļu un motociklu remonta nozarē. Kritums nefinanšu investīciju apjomos vērojams valsts pārvaldes un aizsardzības, obligātā sociālā apdrošināšanas nozarē (par 15%) un apstrādes rūpniecībā (par 6%).

Preču eksports faktiskajās cenās palielinājās par 4%, bet salīdzināmajās cenās - par 1%. Pakalpojumu eksports gan faktiskajās, gan salīdzināmajās cenās pieauga par 4%.

Preču importa apjomi gan faktiskajās, gan salīdzināmajās cenās palielinājās par 1%. Pakalpojumu imports faktiskajās cenās pieauga par 8% (salīdzināmajās cenās kritums par 2%).

CSP ātrais novērtējums rādīja, ka šogad otrajā ceturksnī, salīdzinot ar 2014.gada attiecīgo periodu, IKP pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem audzis par 2,6%, bet pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem IKP palielinājies par 2,7%. Otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo ceturksni, IKP apjoms pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem palielinājies par 1,2%.

Kā ziņots, Finanšu ministrija 2015.gadam prognozējusi 2,1% IKP pieaugumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu