FM: «Vienotībai» un NA nav vienprātības par neapliekamā minimuma palielināšanu nākamgad

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Vienotībai» un Nacionālajai apvienībai (NA) patlaban nav vienprātības par neapliekamā minimuma palielināšanu nākamgad, piektdien žurnālistiem pēc Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) Budžeta un nodokļu politikas apakšpadomes sēdes sacīja Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens («Vienotība»).

Viņš norādīja, ka NA ieskatā būtu jāpalielina atvieglojumi par apgādājamiem, nevis jāceļ neapliekamais minimums.

Savukārt «Vienotības» ieskatā nākamgad būtu jāceļ neapliekamais minimums par 10 eiro kā kompensācija par nesamazināto iedzīvotāja ienākuma nodokļa (IIN) likmi no 23% līdz 22%. Pēc Ašeradena teiktā, šis vēl ir atvērts jautājums.

Vienlaikus viņš piebilda, ka sociālie partneri neatbalsta IIN likmes nesamazināšanu, taču par to jau vienojusies valdība un koalīcija.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka valsts budžeta projektu Saeimā paredzēts iesniegt 30.septembrī. Valdība lēmusi, ka nākamgad valsts budžeta deficīts nedrīkstēs pārsniegt 1% no iekšzemes kopprodukta, un par prioritātēm noteiktas aizsardzība, iekšējā drošība, veselība un izglītība. Atbilstoši šā gada jūlija vidus prognozēm valsts konsolidētais 2016.gada budžets (izdevumi valsts pamatfunkciju īstenošanai) bija paredzēts 6,369 miljardu eiro apmērā.

Vienlaikus indikatīvais fiskālās telpas apmērs 2016.gada budžetā ir negatīvs - mīnus 96,8 miljonu eiro apmērā. Problēmu paredzēts risināt ar papildu ieņēmumu palielināšanas pasākumiem, pārskatot atsevišķu investīciju projektu realizēšanas termiņus, pārplānojot finansējumu uz 2017. un turpmākajiem gadiem, kā arī veicot valsts budžeta 2016.gada bāzes izdevumu pārskatīšanu (horizontālu izdevumu samazinājumu 3% apmērā), izņemot prioritārajās nozarēs, kas ietaupītu 16,563 miljonus eiro.

Ar nākamā gada budžetu strādāja koalīcijas partiju izveidota darba grupa, kura izstrādājusi priekšlikumus, lai 2016.gadā rastu papildu ieņēmumus vairāk nekā 130 miljonu eiro apmērā. Koalīcijas darba grupa arī ir sagatavojusi priekšlikumus par papildu līdzekļiem ministriju neatliekamo pasākumu realizēšanai 2016.gadā 90,29 miljonu eiro apmērā. Visvairāk līdzekļu paredzēts atvēlēt Iekšlietu ministrijai, Aizsardzības ministrijai, Veselības ministrijai un Satiksmes ministrijai - attiecīgi 35,666 miljonus eiro, 34,497 miljonus eiro, 12 miljonus eiro un 4,093 miljonus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu