Straujuma pārliecināta, ka par nākamā gada budžetu tiks panākta vienošanās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma prognozē, ka pirmdien, 31.augustā, valdība ārkārtas sēdē atbalstīs nākamā gada valsts budžeta projektu. Vēl pirms valdības sēdes notiks diskusijas ar sociālajiem partneriem, kur plānotas sarunas par minimālās algas apmēru un neapliekamo minimumu.

Jau pirmdien budžetu arī plānots atbalstīt valdībā. Valdības sēdes sākums paredzēts plkst.16, un ir plānots, ka līdz pusnaktij budžeta projekts tiks atbalstīts, pauda Straujuma.

Viņa atturējās prognozēt, kā notiks budžeta izskatīšana Saeimā, tomēr šogad nav paredzētas tā sauktās deputātu kvotas. Vienlaikus viņa atzina, ka nav tik negatīvi noskaņota pret šādu kvotu, jo deputāti tomēr ir ievēlēti.

Nav paredzētas arī nozīmīgas korekcijas, jo pretrunas tika saskaņotas arī speciāli izveidotā darba grupā. Ir diskusijas par pāris miljoniem, taču daudzu miljonu problēmu nav, sacīja valdības vadītāja. «Protams, visi nesaņems to, ko grib, bet man ir prieks, ka ir virziens uz noteikta procenta samazināšanu ministrijām, atskaitot četras,» pauda premjerministre, piebilstot, ka tas nozīmē virzību uz produktivitātes celšanos valsts pārvaldē.

Komentējot solidaritātes nodokļa ieviešanu, Straujuma uzsvēra, ka pati ir aplūkojusi, kāds ir nodokļu īpatsvars citās Eiropas Savienības valstīs, salīdzinot ar Latviju. Latvijā atšķirībā no citām valstīm lielākām algām sociālā nodokļa apmērs esot mazāks.

Diskusijas notikušas par progresīvo nodokli, un, iespējams, ka nākamgad šīs diskusijas turpināsies. Lai gan tiks sperti soļi nodokļu progresivitātes virzienā, tie nebūšot strauji. Straujuma piebilda, ka progresīvais nodoklis nav tikai astoņās vai deviņās Eiropas valstīs, kas ir Austrumeiropas reģionā. Pārējās valstīs kāda veida progresīvais nodoklis ir ieviests.

Kā ziņots, šodien valdība ārkārtas sēdē izskatīja jautājumu par valsts budžeta 2016.gada bāzes izdevumu samazināšanu, vienojoties par 12,4 miljoniem eiro samazināt nozaru ministrijas izdevumus, izņemot četrām prioritārajām nozarēm - aizsardzībai, drošībai, veselībai un izglītībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu