Ukraina un kreditori vienojas par parāda restrukturizāciju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ukraina ceturtdien panāca vienošanos par nozīmīgu parāda restrukturizāciju, kas paredz, ka tās aizdevēji pieņem principiālu 20% parāda norakstīšanu un pasaules tirgi paliks atvērti finanšu grūtībās nonākušajai bijušajai padomju republikai.

«Vienošanās paredz 20% no Ukrainas ārējā vai ārvalstu garantētā parāda norakstīšanu, kas tūlītēji samazinās tās parādu par apmēram 3,6 miljardiem ASV dolāru (3,2 miljardiem eiro),» paziņoja Ukrainas Finanšu ministrija.

Ministrijas paziņojumā teikts, ka vienošanās paredz valdības obligāciju atmaksas termiņu pagarināt par četriem gadiem - līdz 2027.gadam. Vienošanās nosaka, ka Ukrainai par obligācijām nebūs jāmaksā nekas, ja tās ekonomikas izaugsme gadā nepārsniegs 3%.

Paziņojums ir būtiska uzvara ASV dzimušajai finanšu ekspertei Natālijai Jaresko, kuru Ukrainas prezidents Petro Porošenko decembrī iecēla par finanšu ministri ar uzdevumu glābt valsti no draudošās maksātnespējas.

Kompānija «Franklin Templeton» un trīs citi finanšu sektora milži, kas ir aizdevuši gandrīz pusi no 19 miljardu ASV dolāru (16,8 miljardu eiro) lielā komerciālā parāda, par kuru notiek sarunas, ir uzstājuši, ka Ukraina ir finansiāli pietiekami spēcīga, lai pilnībā atmaksātu parādu.

«Domāju, ka tas ir vēsturisks panākums Ukrainai, domāju, ka - attīstības tirgiem kopumā,» Jaresko teica neilgi pirms oficiāla paziņojuma nolasīšanas televīzijā pārraidītā valdības sēdē.

Smagās sarunas turpinājās piecus mēnešus, un Starptautiskais Valūtas fonds un ASV izdarīja plašu spiedienu uz obligāciju turētājiem, lai tie pieņemtu īstermiņa zaudējumus apmaiņā pret to, ka Ukrainas rietumnieciski noskaņotajiem līderiem vairs nav jāvēršas pēc palīdzības pie Krievijas.

Jaresko paskaidroja, ka bija pienācis brīdis, kad kreditori vairs nevēlējās aizdot Ukrainai un daudzi komerciālie kreditori atzina, ka aizdošana valstij ir pārāk riskanta, bet panāktā vienošanās nozīmē, ka noteiktās robežās kreditori ir izteikuši atbalstu Ukrainai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu